Ο Θοδωρής Πύριλλος, head bartender του «A for Athens» και συνιδρυτής της εταιρίας «Barflies», μας μαθαίνει τα πάντα για τα punch cocktails, ενώ μοιράζεται μαζί μας τη δική του πετυχημένη φόρμουλα, για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα punch στο σπίτι.
Το Punch είναι, ίσως, η παλιότερη μείξη στην ιστορία των κοκτέιλ, και όπως μας λέει ο Θοδωρής: «δεν έχει καμία σχέση με τις πολύχρωμες βόμβες ζάχαρης που βάφτιζαν ως Punch σε κοινωνικές συναθροίσεις άλλων εποχών, αντίθετα τα punch cocktails είναι μία οικογένεια μείξεων που ακολουθεί μία συγκεκριμένη φόρμουλα 5 συστατικών».
Για να φτιάξουμε, λοιπόν, ένα καλό Punch χρειαζόμαστε αυτά τα 5 βασικά συστατικά:
1. Το απόσταγμα της αρεσκείας μας
2. Μία γλυκαντική ουσία
3. Χυμό εσπεριδοειδών για να πάρουμε την απαραίτητη οξύτητα
4. Νερό
5. Τσάι ή μπαχαρικά
Μια ιστορία σχετικά με την προέλευση τους θέλει τα punch cocktails να πρωτοεμφανίζονται στα καράβια των θαλασσοπόρων του Νέου Κόσμου, καθώς τα περισσότερα συστατικά αποτελούσαν εμπορεύματα. Η ζάχαρη έδινε ενέργεια στους ναύτες, ο χυμός εσπεριδοειδών (πλούσιος σε βιταμίνη C) τους προστάτευε από το σκορβούτο και το αλκοόλ τους τόνωνε το ηθικό.
Η πρόταση του Θοδωρή Πύριλλου για να τονώσουμε το ηθικό μας σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, είναι να φτιάξουμε στο σπίτι και να μοιραστούμε ένα Punch με τον σύντροφό μας.
Για το Punch θα χρειαστούμε:
2 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια τσίπουρο Opurist
1 φλυτζάνι cordial μελιού αρωματισμένο με ανανά
3/4 φλυτζανιού στημένο λεμόνι που έχουμε περάσει από σουρωτήρι
Για το cordial μελιού:
1/4 φρέσκο ανανά
1 φλυτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ζεστό νερό
Κόβουμε τον ανανά σε κύβους και τον ρίχνουμε μέσα σε ένα βαζάκι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει από πριν το μέλι με το ζεστό νερό, ώστε το μέλι μας να γίνει πιο υδαρές και να ομογενοποιηθεί καλύτερα στην ανάμειξη. Κλείνουμε το βαζάκι και το αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο. Σουρώνουμε την επόμενη μέρα και κρατάμε τα κυβάκια ανανά για γαρνιτούρα στο ποτό μας.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα δοχείο όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
Σερβίρουμε σε φλυτζάνι τσαγιού και γαρνίρουμε με τα κυβάκια ανανά. Αν θελουμε το ποτό μας πιο γλυκό ή πιο ξινό, προσθέτουμε με ένα κουτ. του γλυκού cordial μελιού ή λεμόνι αντίστοιχα και αν είμαστε μερακλήδες, τρίβουμε και λίγη κανέλα από πάνω. Το Punch που θα μας μείνει μπορεί να διατηρηθεί εως 5 ημέρες στο ψυγείο.
Μπορεί το Punch να μη μας προστατέψει από τον Covid- 19, όμως η διαδικασία παρασκευής του θα μας χαρίσει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, ενώ η γεύση του θα μας αποζημιώσει σίγουρα για τον κόπο μας.