Follow us

Σπιτικό Punch, του Θοδωρή Πύριλλου

Ο Θοδωρής Πύριλλος, head bartender του «A for Athens» και συνιδρυτής της εταιρίας «Barflies», μας μαθαίνει τα πάντα για τα punch cocktails, ενώ μοιράζεται μαζί μας τη δική του πετυχημένη φόρμουλα, για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα punch στο σπίτι.

Σπιτικό Punch, του Θοδωρή Πύριλλου

Ο Θοδωρής Πύριλλος, head bartender του «A for Athens» και συνιδρυτής της εταιρίας «Barflies», μας μαθαίνει τα πάντα για τα punch cocktails, ενώ μοιράζεται μαζί μας τη δική του πετυχημένη φόρμουλα, για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα punch στο σπίτι.

Το Punch είναι, ίσως, η παλιότερη μείξη στην ιστορία των κοκτέιλ, και όπως μας λέει ο Θοδωρής: «δεν έχει καμία σχέση με τις πολύχρωμες βόμβες ζάχαρης που βάφτιζαν ως Punch σε κοινωνικές συναθροίσεις άλλων εποχών, αντίθετα τα punch cocktails είναι μία οικογένεια μείξεων που ακολουθεί μία συγκεκριμένη φόρμουλα 5 συστατικών».

Για να φτιάξουμε, λοιπόν, ένα καλό Punch χρειαζόμαστε αυτά τα 5 βασικά συστατικά:

1. Το απόσταγμα της αρεσκείας μας
2. Μία γλυκαντική ουσία
3. Χυμό εσπεριδοειδών για να πάρουμε την απαραίτητη οξύτητα
4. Νερό
5. Τσάι ή μπαχαρικά

Μια ιστορία σχετικά με την προέλευση τους θέλει τα punch cocktails να πρωτοεμφανίζονται στα καράβια των θαλασσοπόρων του Νέου Κόσμου, καθώς τα περισσότερα συστατικά αποτελούσαν εμπορεύματα. Η ζάχαρη έδινε ενέργεια στους ναύτες, ο χυμός εσπεριδοειδών (πλούσιος σε βιταμίνη C) τους προστάτευε από το σκορβούτο και το αλκοόλ τους τόνωνε το ηθικό.

Η πρόταση του Θοδωρή Πύριλλου για να τονώσουμε το ηθικό μας σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που διανύουμε, είναι να φτιάξουμε στο σπίτι και να μοιραστούμε ένα Punch με τον σύντροφό μας.

Σπιτικό Punch, του Θοδωρή Πύριλλου

Για το Punch θα χρειαστούμε:

2 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια τσίπουρο Opurist
1 φλυτζάνι cordial μελιού αρωματισμένο με ανανά
3/4 φλυτζανιού στημένο λεμόνι που έχουμε περάσει από σουρωτήρι

Για το cordial μελιού:

1/4 φρέσκο ανανά
1 φλυτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ζεστό νερό
Κόβουμε τον ανανά σε κύβους και τον ρίχνουμε μέσα σε ένα βαζάκι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει από πριν το μέλι με το ζεστό νερό, ώστε το μέλι μας να γίνει πιο υδαρές και να ομογενοποιηθεί καλύτερα στην ανάμειξη. Κλείνουμε το βαζάκι και το αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο. Σουρώνουμε την επόμενη μέρα και κρατάμε τα κυβάκια ανανά για γαρνιτούρα στο ποτό μας.

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ένα δοχείο όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο.
Σερβίρουμε σε φλυτζάνι τσαγιού και γαρνίρουμε με τα κυβάκια ανανά. Αν θελουμε το ποτό μας πιο γλυκό ή πιο ξινό, προσθέτουμε με ένα κουτ. του γλυκού cordial μελιού ή λεμόνι αντίστοιχα και αν είμαστε μερακλήδες, τρίβουμε και λίγη κανέλα από πάνω. Το Punch που θα μας μείνει μπορεί να διατηρηθεί εως 5 ημέρες στο ψυγείο.

Μπορεί το Punch να μη μας προστατέψει από τον Covid- 19, όμως η διαδικασία παρασκευής του θα μας χαρίσει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, ενώ η γεύση του θα μας αποζημιώσει σίγουρα για τον κόπο μας.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.