Follow us

Old Fashioned

Το δημοφιλές αμερικανικό κοκτέιλ είναι μία από τις πρώτες μείξεις στην ιστορία του bartending, ενώ αποδεικνύει μέχρι και σήμερα το μεγαλείο της απλότητας των κλασικών συνταγών.

Old Fashioned

Bourbon ή rye whiskey, λίγη ζάχαρη και μερικές σταγόνες αρωματικά bitters είναι τα τρία συστατικά που χρειαζόμαστε για ένα καλό Old fashioned, το φινετσάτο κοκτέιλ που σερβίρεται ακατάπαυστα στα μπαρ του κόσμου εδώ και δύο αιώνες. Η πρώτη γραπτή αναφορά ως Whiskey Cocktail έγινε το 1862 από τον Jerry Tomas στο βιβλίο του «Bartender’s Guide», ενώ η συνταγή του με ένα κύβο ζάχαρης, τον οποίο βρέχουμε με μερικές σταγόνες αρωματικά bitters και συμπληρώνουμε με αμερικανικό whiskey και πάγο, παραμένει πολύ κοντά σε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα.

Η συνταγή του, μάλιστα, ήταν τόσο απλή, που χαρακτηρίστηκε περισσότερο ως τρόπος να απολαύσεις το ποτό σου, παρά ως κοκτέιλ. Αυτό, βέβαια, άλλαξε το 1880, όταν η «Chicago Tribune» τύπωσε τη συνταγή δίνοντας το σημερινό του όνομα Old fashioned, το οποίο εμπνεύστηκε από τους κλασικούς πότες που επέμεναν να παραγγέλνουν το ποτό τους με το «old fashioned» στυλ, δηλαδή: ένα σκούρο απόσταγμα, ζάχαρη, νερό και bitters.

Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης ήταν από τις must συνταγές που επιστρατεύονταν οι bartenders για να δώσουν γλύκα και άρωμα στα κακής ποιότητας whiskey, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν, οι bartenders βάλθηκαν να διαφοροποιήσουν την κλασική συνταγή προσθέτοντας ζάχαρη άχνη, σόδα και μια μείξη από πορτοκάλι, κεράσια και ανανά. Το νέο «Old fashioned» δεν είχε καμία σχέση με την original συνταγή, ωστόσο ακόμα και αυτή του η εκδοχή, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής για αρκετές δεκαετίες.

Το δυνατό comeback της αυθεντικής συνταγής έγινε στις αρχές του 2000, όταν οι bartenders ανά τον κόσμο άρχισαν να στρέφουν την προσοχή τους στις ποιοτικές μείξεις και ιδιαιτέρως στην αναβίωση των κλασικών συνταγών. Για καλή μας τύχη, η κλασική συνταγή του Old fashioned επέστρεψε χωρίς την περιττή γλύκα, τη σόδα και τα φρούτα.

Η συνταγή

60ml Bourbon ή Rye whiskey
10ml σιρόπι ζάχαρης
2 σταγόνες angostura bitters
1 σταγόνα orange bitters
Γαρνιτούρα φλούδα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι ζάχαρης
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική

Τα χτυπάμε στο blender μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Εναλλακτικά, τοποθετούμε το νέρο και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε, αφαιρούμε πριν πάρει βράση. Τοποθετούμε το σιρόπι ζάχαρης σε ένα δοχείο και διατηρούμε στο ψυγείο για 10 μέρες.

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα δοχείο, προσθέτουμε πάγο και αναδεύουμε καλά. Σουρώνουμε το ποτό μας σε ένα ποτήρι για whiskey, προσθέτουμε ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και γαρνίρουμε με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Tips: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το whiskey με παλαιωμένο ρούμι και να φτιάξουμε ένα καλό Rum fashioned. Αν δεν διαθέτουμε bitters, μπορούμε να προσθέσουμε στο ποτό μας, όσο το αναδεύουμε, μία φλούδα πορτοκαλιού και ένα γαρύφαλλο, για να πάρουμε το άρωμα και την πικράδα που μας δίνουν τα bitters.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.