Δοκιμάσαμε συνταγές από κορυφαίους σεφ, φτιάξαμε με τα χέρια μας τα γλυκά που ζηλεύαμε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων, χαζέψαμε υπομονετικά τον cold brew καφέ μας να εκχυλίζεται, μέχρι και την οινογνωστική μας παλέτα διευρύναμε, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ημέρες της κοινωνικής μας αποστασιοποίησης και να δώσουμε γεύσεις και αρώματα στις εβδομάδες που #ΜένουμεΣπίτι – κι όμως, κάτι λείπει!
Τώρα που ο καιρός φόρεσε αδιαπραγμάτευτα πια τα ανοιξιάτικα του, αρχίζουμε να νοσταλγούμε όσο ποτέ τα βράδια στις αυλές και στα πεζοδρόμια των αγαπημένων μας μπαρ, με τις μουσικές και τη βαβούρα να ζωηρεύουν το κέφι μας, ενώσω τα σέικερ στη μπάρα δίνουν ρυθμό, ετοιμάζοντας γευστικά κοκτέιλ, που θα γεμίσουν με γεύσεις και αρώματα τον ουρανίσκο μας. Βέβαια, το ότι είναι ωραία εκεί έξω, δεν σημαίνει πως αυτό το έξω δεν μπορούμε να το φέρουμε μέσα!
Για να το πετύχουμε, ζητήσαμε λίγη βοήθεια από τον Νίκο Σουρμπάτη, World Class Winner του 2019, που άνοιξε για εμάς το βιβλιαράκι με τις συνταγές του, έκανε τις απαραίτητες προσαρμογές για την απομακρυσμένη μας καθημερινότητα και μας αποκαλύπτει τα μυστικά για κορυφαία σερβιρίσματα στο σπίτι!
Cardhu Biscuit Old Fashioned με κουλουρένια πασχαλινά αρώματα, Don Julio Asparagus Margarita με την απρόσμενη ανοιξιάτικη νότα του σπαραγγιού, Greek Salad Tanqueray No 10 Martini με τη δροσιά ελληνικού καλοκαιριού και Roe&Co Citrus Whiskey Sour με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών είναι οι τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις κλασικών κοκτέιλ που έφερε στα μέτρα μας, αποκαλύπτοντας τις συνταγές για την επιτυχία.
Πειραματισμοί, ευρηματικότητα και μπόλικη διάθεση για περιπέτεια είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται το σέικερ μας και, αφού κάνουμε μια-δυο δοκιμές για να σιγουρέψουμε τα πατήματά μας, δεν χρειάζεται παρά να ανοίξουμε τα παράθυρα, να δυναμώσουμε το ηχοσύστημα και να δώσουμε video-ραντεβού με τους φίλους μας, για να γίνουμε οι World Class bartender της καραντίνας! Και αν αναρωτιέστε πώς θα έρθουν τα απαραίτητα αποστάγματα στην πόρτα σας, απλά ακολουθήστε τα links κάτω από κάθε συνταγή!
Cardhu 12 yrs Single Malt Whisky Biscuit Old Fashioned
60 ml Cardhu 12 yrs Single Malt Whisky
10 ml σιρόπι μπισκότου
2 σταγόνες Angostura bitters
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ψηλό, φαρδύ ποτήρι με άφθονο πάγο και αναδεύουμε περιστροφικά με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Σερβίρουμε σουρώνοντας, σε χαμηλό ποτήρι με πάγο.
Για το σιρόπι μπισκότο- Η συνταγή είναι για περίπου 100 ml
1,5 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1/2 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
Αναδεύουμε καλά το νερό με τα μπισκότα ώσπου να ομοενοποιηθεί το μείγμα και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 10’ χωρίς να βράσει. Περνάμε από φίλτρο καφέ και βάζουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε ξανά ώσπου να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Βρείτε το Cardhu 12 years Single Malt Whisky, με ένα click εδώ.
Don Julio Asparagus Margarita
60ml Don Julio Blanco tequila εκχυλισμένη με σπαράγγια
25 ml φρέσκο χυμό λάιμ
15 ml λικέρ πορτοκαλιού
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ (ή βαζάκι με καπάκι) με άφθονο πάγο και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σουρώνοντας, σε ποτήρι με ή χωρίς πάγο.
* για την εκχύλιση της Don Julio Blanco με το σπαράγγι
Βάζουμε σε ένα τηγάνι 6-7 σπαράγγια και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά από όλες τους τις πλευρές, ώσπου να πάρουν χρώμα, ενώ προς το τέλος προσθέτουμε και 1/2 πιπεριά jalapeño, να πάρει και αυτή λίγο χρώμα. Όπως είναι ζεστά, τα βάζουμε σε φιάλη Don Julio Blanco τεκίλα που είχαμε ήδη στο ψυγείο και την αφήνουμε και πάλι στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα την σουρώνουμε σε φίλτρο καφέ και την αποθηκεύουμε στην ψύξη.
Βρείτε την τεκίλα Don Julio Blanco, με ένα κλικ εδώ.
Greek salad Tanqueray No. ΤΕΝ Martini
60 ml Tanqueray No. ΤΕΝ gin
10 ml Belsazar Dry Vermouth εκχυλισμένο με λαχανικά
* για την εκχύλιση του Belsazar Dry Vermouth
Κόβουμε μια ζουμερή ντομάτα σε 8 κομμάτια, ένα αγγούρι σε ροδέλες, 1/2 ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, 1 πράσινη πιπεριά σε 8 κομμάτια και προσθέτουμε 2 κομματάκια σκληρή φέτα. Τοποθετούμε το Belsazar Dry Vermouth σε ένα τάπερ μαζί με τα υλικά μας και το αφήνουμε στο ψυγείο για μια ολόκληρη ημέρα. Το σουρώνουμε με φίλτρο καφέ και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο μας, όπως κάθε Vermouth!
Βρείτε το premium gin Tanqueray No. TEN, με ένα κλικ εδώ, και το Belsazar Dry Vermouth εδώ
Roe&Co Citrus Whiskey Sour
60 ml Roe&Co Irish whiskey
30 ml χυμό λεμόνιου
20 ml σιρόπι ζάχαρης
2 σταγόνες Angostura bitters
1/2 ασπράδι αυγού αρωματισμένο με εσπεριδοειδή
Τοθετούμε όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ ή σε ένα βάζο. Χτυπάμε με τη βοήθεια μιας φραπιέρας χειρός για να γίνει μαρέγκα το αυγό (να αφρίσει). Βάζουμε πάγο και χτυπάμε ξανά. Σερβίρουμε σε ένα ποτήρι κρασιού με ένα μεγάλο παγάκι.
* για τον αρωματισμό των αυγών
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τάπερ φλούδες από 3 πορτοκάλια, 3 λεμόνια, 1 περγαμόντο και 3 μανταρίνια μαζί με 6-7 αυγά. Τα αφήνουμε για 1 εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου (τα αυγά έχουν την ιδιότητα να απορροφούν γεύσεις από το περιβάλλον τους αλλά δεν τις αφήνουν να βγουν) κι έτσι στην ουσία αρωματίζουμε τα ασπράδια των αυγών μας για να δώσουν νοστιμιά στο ποτό μας.
Βρείτε το Roe & Co Irish Whiskey, με ένα κλικ εδώ
Κάθε συνταγή αφορά την παρασκευή 1 πρότασης σερβιρίσματος.
Απολαύστε Υπεύθυνα