Follow us

Cocktails με άρωμα «Ψυχής»

Η παραδοσιακή ποτοποιία «Ψυχής» από την Χίο και ο bartender του «Amigos» Γιάννης Κουτσουράδης μοιράζονται μαζί μας συνταγές για να δημιουργήσουμε όπου και αν είμαστε ένα δροσερό καλοκαιρινό σκηνικό.

Cocktails με άρωμα «Ψυχής»

Τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά αποστάγματα έχουν βγει στο προσκήνιο κερδίζοντας την προσοχή των Ελλήνων bartenders και των καταναλωτών. Η μαστίχα, το τσίπουρο και το ούζο αποτελούν έναν αρωματικό καμβά, στον οποίο μπορείς εύκολα να πατήσεις για να δημιουργήσεις νόστιμες συνταγές με μοναδικό χαρακτήρα. Ειδικά τώρα, που μπαίνουμε σε καλοκαιρινή διάθεση, δεν υπάρχουν πιο ταιριαστά spirits, για να μεταδώσουν την μεσογειακή αύρα.

Αυτήν την αύρα αναδύουν και τα καζάνια της οικογενειακής ποτοποιίας «Ψυχής», που καίνε από το 1881 – τότε που ο παπά Μανώλης Ψυχής απόσταζε σύκα και στέμφυλα. Από τότε, οι άμβυκες δεν σταμάτησαν ποτέ, με την τέχνη της απόσταξης να περνά από γενιά σε γενιά, παίρνοντας μαζί της το μεράκι και την αγάπη για τα ελληνικά ποτά. Σήμερα, που στο τιμόνι βρίσκεται η τέταρτη γενιά, εκτός των άλλων η ποτοποιία δημιουργεί λικέρ μαστίχας, ούζο και τσίπουρο. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι από το νησί, όπως ο γλυκάνισος και η μαστίχα.

Ειδικότερα, για το Τσίπουρο Ψυχής χρησιμοποιούνται στέμφυλα από μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου και από άλλες εκλεκτές ποικιλίες, που ευδοκιμούν στην Χίο και αποστάζονται εις διπλούν σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό τσίπουρο με ευχάριστα αρώματα στέμφυλων και λουλουδιών με φυτικές νύξεις, αλλά και μαλακό στόμα. Το Ούζο Ρεμπίκο γίνεται με 100% απόσταξη σε χάλκινους άμβυκες και στη μύτη πρωταγωνιστεί ο γλυκάνισος με λεπτές φυτικές νύξεις, ενώ το στόμα είναι κομψό, με ωραία πικάντικη επίγευση. Όσο για την Μαστίχα Ψυχής, εδώ χρησιμοποιείται αυθεντική μαστίχα από την ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία αποστάζεται σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες. Η μύτη είναι γοητευτική με έντονο άρωμα μαστίχας και το στόμα έχει ισορροπημένη γλυκύτητα.

Τα αποστάγματα Ψυχής μπορούμε να τα βρούμε στην κάβα «Oak» (Λεωφ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι) και στην «Κάβα Δροσιά» (Λεωφ. Δροσιάς, Σταμάτας 3), αλλά και online στο Greeceandgrapes.gr.

Παράλληλα, ο bartender Γιάννης Κουτσουράδης, που κατάγεται από τη Χίο και γνωρίζει καλά τα αρωματικά αποστάγματα της οικογένειας, μας δείχνει πώς μπορούμε να τα απολαύσουμε σε τρεις νόστιμες μείξεις.

Simply Fresh

Cocktails με άρωμα «Ψυχής»

Υλικά

50ml Τσίπουρο «Ψυχής»
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
25ml σιρόπι ζάχαρης (1:1)
2 φύλλα δυόσμου
15ml φρέσκο χυμό αγγούρι
1 ολόκληρη φέτα ανανά

Εκτέλεση

Για το σιρόπι ζάχαρης, χτυπάμε ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης στο μπλέντερ για 3 με 4 λεπτά.

Για το χυμό αγγουριού αφαιρούμε τη φλούδα από ένα αγγούρι, το ανοίγουμε στη μέση και αφαιρούμε τον πυρήνα με τα σπόρια. Στην συνέχεια το βάζουμε σε μπλέντερ με 1 φλιτζάνι νερό και 30 ml φρέσκο χυμό λάιμ. Χτυπάμε 1 με 2 λεπτά και σουρώνουμε περνώντας το από ένα τούλι.

Τοποθετούμε στο shaker την φέτα ανανά κομμένη στα 4 και την πατάμε να λιώσει. Μετά, προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο με μια κορυφή φρέσκου δυόσμου και μια φέτα ανανά καψαλισμένη με μαύρη κρυσταλλική ζάχαρη.

Mediterranean Tai

Υλικά

40ml ούζο ρεμπίκο «Ψυχής»
30ml σπιτική λεμονάδα
15ml σιρόπι μέλι αρωματισμένο με δεντρολίβανο
10ml σουμάδα

Εκτέλεση

Για την λεμονάδα στύβουμε 300ml φρέσκο λεμόνι και την βάζουμε τον χυμό σε ένα κατσαρολάκι, μαζί με τις φλούδες από 1 λεμονί και 2 λάιμ. Προσθέτουμε 150ml ζάχαρη και τα αφήνουμε να έρθουν σε σημείο βρασμού. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά ακόμα. Κατεβάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι μελιού αραιώνουμε μια ποσότητα με λίγο ζεστό νερό ώστε να γίνει πιο υγρή η μορφή του και ρίχνουμε ένα κλωναράκι δεντρολίβανο για να πάρει τα αρώματα.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο με ένα δεντρολίβανο και έλαια λάιμ.

Mastic Smash

Υλικά

50ml λικέρ Μαστίχα Χίου «Ψυχής»
20ml φρέσκο χυμό lime
15ml σιρόπι ζάχαρης (1:1)
3-4 φύλλα βασιλικού (από το κήπο μας)
40ml σπιτικό χυμό πρασίνου μήλου

Εκτέλεση

Για το σιρόπι ζάχαρης, χτυπάμε ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης στο μπλέντερ για 3 με 4 λεπτά.

Για το χυμό μήλου τοποθετούμε σε blender 200ml φρέσκο χυμό λεμόνι, 150ml σιρόπι ζάχαρης και 3 με 4 πράσινα μήλα με την φλούδα τους, τα οποία κόβουμε φορώντας γάντια ώστε να μην μαυρίσουν. Αφού χτυπήσουμε, σουρώνουμε τον χυμό με ένα τούλι.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα στο shaker, χτυπάμε καλά και διπλοσουρώνουμε στο ποτήρι με πάγο και μια κορυφή φρέσκου βασιλικού η δυόσμου.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.