To αίμα της Ισπανίας κατακτάει την Ευρώπη
Η Sangria φέρει την γνήσια υπογραφή του Ισπανικού ταπεραμέντου, ωστόσο το πάντρεμα του κρασιού με άλλα συστατικά έχει την ρίζα ακόμη πιο βαθιά. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να προσθέτουν στον οίνο ζάχαρη και διάφορα μπαχαρικά. Αυτή η πρώτη σύνθεση ονομαζόταν Hippocras και αντικαθιστούσε το νερό, που εκείνη την εποχή είχε διάφορα βακτήρια και δεν ήταν ιδιαίτερα ασφαλές. Επίσημα, η εμφάνιση της sangria στην Ισπανία υπολογίζεται στο 200 πΧ, με την καλλιέργεια των σταφυλιών. Στις πρώτες συνταγές πρωταγωνιστούσε η ερυθρή ντόπια ποικιλία tempranillo και σ’ αυτήν μάλλον οφείλεται το όνομα sangria: από το ισπανικό sangre, που σημαίνει αίμα. Αργότερα, ήρθαν οι λευκές και αφρώδη σαγκρίες και η συνταγή ξεπέρασε τα Ισπανικά σύνορα. Το 1700 με 1800 στην Γαλλία και στην Αγγλία κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες Claret, με βάση τις ποικιλίες του Μπορντώ, το Cabernet και το Merlot και το 1964 το ελαφρύ και ευχάριστο cocktail κατέκτησε την Νέα Υόρκη. Σήμερα, σε όλα τα μπαρ και εστιατόρια της Ισπανίας σερβίρουν την δική τους εκδοχή και η Ευρώπη ακολουθεί με τους bartenders να εμπλουτίζουν τις καλοκαιρινές τους λίστες με εμβόλιμες δημιουργικές συνταγές, εμπνευσμένες από την παραδοσιακή sangria.
Συμβουλές για μια εξαιρετική sangria
Όπως είπαμε, η κλασική συνταγή περιέχει λίγα και εύκολα υλικά: κρασί, φρούτα, μπαχαρικά και αν το επιθυμείτε, σόδα και κάποιο brandy. H άμεση προσβασιμότητα στα συστατικά είναι ένα από τα ατού για τους οικιακούς bartenders, που μπορούν να φτιάξουν γρήγορα ένα άκρως καλοκαιρινό ποτό, με κύματα δροσιάς για τον ουρανίσκο. Ωστόσο, δεν πρέπει να την υποτιμάμε, αφού η μείξει δεν είναι καθόλου απλοϊκή, ενώ με τα κατάλληλα υλικά και τις σωστές δοσολογίες, μπορεί να δώσει ευρηματικά, πολύπλοκα και πρωτότυπα cocktails, που καλύπτουν όλες τις γευστικές απαιτήσεις.
Για να περάσετε το πρώτο στάδιο με επιτυχία και να σερβίρετε επιτυχημένες και ευχάριστες home made σαγκρίες, αρκεί να δώσετε σημασία σε μερικά εύκολα tips.
- Διαλέξτε ένα κρασί (λευκό, ροζέ, κόκκινο, ή αφρώδες) φρέσκο και ελαφρύ που δεν έχει περάσει μήνες σε δρύινα βαρέλια, δεν είναι πολύ σύνθετο, δεν έχει πολλές τανίνες και πολλά υπολειμματικά σάκχαρα. Χρησιμοποιείστε το δροσερό.
- Φροντίστε τα φρούτα σας να είναι φρέσκα. Φτιάξτε τους χυμούς τελευταία στιγμή και προσθέστε τα κομμάτια από τα φρούτα. Ενδιαφέρον έχει να συνδυάζετε φρούτα που υπάρχουν στα αρωματικά χαρακτηριστικά του κρασιού.
- Αν το κρασί είναι πολύ γλυκό, τότε βάλτε όξινα φρούτα για να υπάρχει ισορροπία.
- Σε περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε σόδα, ή κάποιο άλλο συστατικό με φυσαλίδες, καλύτερα να το κάνετε στο τέλος, για να μείνουν ζωηρές στο σερβίρισμα.
- Βάλτε πρώτα τον πάγο και μετά προσθέστε τα υλικά και ανακατέψτε.
- Αν είστε με παρέα, δώστε ένα παραπάνω flair σερβίροντας σε ωραίες κανάτες και μπολ.
Η συνταγή της απόλαυσης
Μερικές εύκολες συνταγές για να ξεκινήσετε τα πειράματα και τις προσκλήσεις σε φίλους. Το ωραίο με την sangria είναι ότι μπορείς να την απολαύσεις όλες τις ώρες της ημέρας και να τη βρεις ακόμα και ως mocktail.
Samos Sangria
…για δροσερή ισορροπία γλυκού και ξινού
Υλικά
80ml Samos vin doux
40ml χυμός ανανά
10ml χυμός λεμονιού
20ml Cointreau
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στo shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο και ρόγες σταφυλιού. Η συνταγή είναι για ένα άτομο - αν είστε παρέα πολλαπλασιάστε τις ποσότητες με τον αριθμό των ατόμων και σερβίρετε σε μια κανάτα με κομμάτια ανανά και σταφύλι.
Summer sangria
…για κάτι all time classic
Υλικά
(για 8 άτομα)
750ml κόκκινο φρέσκο κρασί
50ml brandy
10gr ζάχαρη
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
2 κουτάκια soda
Κεράσια και πορτοκάλια
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την σόδα μέσα σε μια κανάτα με πάγο και ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε την σόδα και κομμάτια από τα πορτοκάλια μαζί με τις φλούδες και τα κεράσια.
Rose sangria
…για αυτούς που αγαπάνε τα ροζέ κρασιά
Υλικά
(για 8 άτομα)
750ml φρέσκο ροζέ κρασί
20ml λικέρ φράουλα
10ml λικέρ κεράσι
20ml φυσικό χυμό ροδάκινο
2 κουτάκια σόδα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από την σόδα σε μια κανάτα με πάγο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την σόδα και κομμένες φράουλες, κεράσια και πέντε φύλλα μέντας.