Follow us

Τσίπουρο «Π5ντε»: παλαιωμένο και άκρως γοητευτικό

Με το όνομά του να προδίδει τα χρόνια που έχει περάσει στο βαρέλι, το παλαιωμένο τσίπουρο «Π5ντε» της οικογένειας Σπυρόπουλου εντυπωσιάζει με τα πλούσια αρώματα και την επίμονη γεύση του.

Τσίπουρο «Π5ντε»: παλαιωμένο και άκρως γοητευτικό

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μας το «Π5ντε», το καινούριο premium απόσταγμα της οικογένειας Σπυρόπουλου. Πρόκειται για ένα εκλεκτό παλαιωμένο τσίπουρο που κυκλοφόρησε μόλις τον Δεκέμβριο του 2020 και οφείλει το όνομα του στα 5 χρόνια που πέρασε ωριμάζοντας σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, στο ιδιόκτητο αποστακτήριο της οικογένειας στην Εύβοια, και είναι ένα χαρμάνι από ειδικά επιλεγμένα αποστάγματα, το οποίο προέκυψε ύστερα από πολλές δοκιμές.

Με την εντυπωσιακή συσκευασία και την όμορφη καράφα του να συμπληρώνουν την εικόνα ενός ιδιαίτερα προσεγμένου προϊόντος, μας γέννησε ιδιαίτερη προσμονή να το δοκιμάσουμε, το οποίο και κάναμε άμεσα, με αποτελέσματα αρκετά θεαματικά ώστε να εξασφαλίσει μια θέση ανάμεσα στα 20 καλύτερα πράγματα που είδαμε όλη την περασμένη χρονιά!

Το πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα του ήταν το πρώτο στοιχείο που μας κέρδισε όταν το σερβίραμε στο ποτήρι, ενώ από την πρώτη στιγμή που το πλησιάσαμε στη μύτη, καταλάβαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τσίπουρο με πολύπλοκο άρωμα. Αποκωδικοποιώντας τον ομολογουμένως πλούσιο αρωματικό του χαρακτήρα, μυρίζουμε την πορτοκαλόφλουδα, το αποξηραμένο σύκο, την πικρή́ σοκολάτα, τη βανίλια και το φουντούκι. Έχοντας προϊδεαστεί από το γοητευτικό του άρωμα, συνεχίζουμε την «εξερεύνηση» δοκιμάζοντας και απολαμβάνοντας γεύση πλούσια, μεταξένια υφή και επίμονη επίγευση που διαρκεί για αρκετή ώρα.

Συμπυκνώνοντας στο ποτήρι μια πορεία γεμάτη αναζητήσεις και πειραματισμούς (744 αποστάξεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο αποστακτήριο Σπυρόπουλου, από τις 24 Δεκεμβρίου του ’13 που πρωτοπήρε μπρος το «καζάνι») το «π5ντε», που έρχεται πλέον ως το signature απόσταγμα της οικογένειας Σπυρόπουλου, γίνεται άλλη μια εξαιρετική απόδειξη ότι το τσίπουρο όχι μόνο μπορεί να παλαιώσει, αλλά και να το κάνει αποκτώντας αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα που του πάει πολύ!

Δοκιμάστε το με σοκολατένια γλυκά και ξηρούς καρπούς, ενώ στους πιο τολμηρούς προτείνουμε πικάντικα τυριά και φουά γκρα.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.