Οι βραδιές πλάι στο τζάκι ή κάτω από ελαφρώς χαμηλωμένα φώτα, παρέα με μια αφράτη κουβέρτα και ωραία μουσική στο υπόβαθρο, με χιόνι ή χωρίς έξω από το παράθυρο, συνθέτουν αυτήν την περίοδο μια ιδανική εικόνα για χειμωνιάτικο ραχάτι, γεμάτο με τη θαλπωρή, την οικειότητα και τη χαλάρωση που χρειαζόμαστε.
Κι όμως, από την εικόνα λείπει κάτι: Τα αρώματα και οι γεύσεις. Δυο στοιχεία που αναπληρώνει με το παραπάνω το εμβληματικό METAXA, φημισμένο για το κεχριμπαρένιο χρώμα, τη βελούδινη υφή και τον ώριμο, κομψό του χαρακτήρα, με την πλούσια μεσογειακή παλέτα σε γευστικές και αρωματικές αναφορές.
Πράγμα όχι τυχαίο, βέβαια, αφού αυτό το πιο ισχυρό από τα ελληνικά brandnames απόσταξης παράγεται εδώ και 130 χρόνια από την ανάμειξη πολύτιμων οινικών αποσταγμάτων, παλαιωμένων σε βαρέλια από γαλλική δρυ, και εξαιρετικά Μοσχάτα, αποκλειστικά από το νησί της Σάμου. Έτσι, τα αρώματα αποξηραμένων φρούτων αποκτούν ένα απολαυστικά μπαχαρένιο υπόβαθρο αγκαλιασμένο από έλαια εσπεριδοειδών, ενώ η βελούδινη γεύση του πλουτίζεται από σπάνιες ανθικές, αλλά και καπνιστές, βανιλιένες νότες, δίνοντάς μας ένα ποτό κομψό και εκφραστικό, με βαθιές ρίζες στην ελληνική γευστική βεντάλια.
Ένα ποτό ώριμο και τολμηρό λοιπόν, που συνδυάζει στην μύτη και στο στόμα αίσθημα φρεσκάδας και πολυπλοκότητας, το METAXA είναι πάντα μια πρόκληση απόλαυσης, που προσφέρεται απλόχερα. Ποιος είναι, όμως, ο καλύτερος τρόπος να το ευχαριστηθούμε; Πολύ απλά, δοκιμάζοντας τις απεριόριστες γευστικές του δυνατότητες του. Γιατί, αν πρέπει να θυμόμαστε κάτι γι’ αυτό το φίνο και ντελικάτο ποτό, είναι το εξής: με το ΜΕΤΑΧΑ στο ποτήρι μας, δεν πίνουμε, εξερευνούμε!
Κόψτε, για παράδειγμα λίγη ναξιώτικη, ή άλλη αγελαδινή γραβιέρα σε μπαστουνάκια, βουτήξτε τα σε απαλό θυμαρίσιο μέλι και στη συνέχεια πασπαλίστε τα με λίγο μαύρο σουσάμι. Η γεμάτη, πολύπλοκη σε υφές και αρώματα μπουκιά που θα προκύψει, θα σας δώσει τον ιδανικό παρτενέρ για ένα ΜΕΤΑΧΑ 12 – την υπέρτατη έκφραση του διάσημου ποτού.
Αποξηραμένα σύκα και μαύρη σοκολάτα, επίσης, μπορούν να βγάλουν στο προσκήνιο τις μελένιες νότες του ΜΕΤΑΧΑ 5, ενισχύοντας το πικάντικο υπόβαθρο και δίνοντάς του έναν γλυκό καμβά για να ξεδιπλωθεί.
Κάστανα ψημένα στο τζάκι, με την γλυκιά τους σάρκα και το κάπνισμα από τα κάρβουνα να συνθέτουν μια ονειρεμένη γευστική αντίθεση, έρχονται σε αρμονικό ταίριασμα με το ξυλώδες, βανιλάτο υπόβαθρο που κληρονομεί το ΜΕΤΑΧΑ 12 απ’ την παραμονή του στα δρύινα βαρέλια.
Ακόμη κι αν προτιμάτε τα κάστανά σας γλασαρισμένα, όμως, ο συνδυασμός βανίλιας και λεμονιού από το σιρόπι, παρέα με το καψαλισμένο καραμέλωμα που αφήνει στα κάστανα το πέρασμά τους από το φούρνο, ταιριάζουν γάντι με το ζωηρό υπόβαθρο εσπεριδοειδών του ΜΕΤΑΧΑ 7, υπογραμμίζοντας τον καπνιστό του χαρακτήρα.
Ένα ζεστό ρόφημα κακάο, τέλος, «τσιμπημένο» με λίγο κάρδαμο ή κάποιο άλλο «θερμό» μπαχαρικό, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό καμβά για μια δόση METAXA 5 μέσα του, που θα προσθέσει βελούδινο, μελένιο σώμα και ευπρόσδεκτο αλκοολικό «δάγκωμα» στη γουλιά, φέρνοντας τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του εμβληματικού ποτού στο προσκήνιο. Οι συνδυασμοί είναι ατέλειωτοι – εξερευνήστε τους!
Απολαύστε υπεύθυνα