Από τη Βάσω Κουτσοβούλου
Την Τσικνοπέμπτη παραδοσιακά τρώμε κρέας. Για την ακρίβεια τρώμε μόνο κρέας και πολύ! Το έθιμο της κρεατοφαγίας βάζει στο τραπέζι μας όλων των ειδών τα κρέατα, με κάθε τρόπο μαγειρέματος και μας οδηγεί σε μία απερίγραπτη απόλαυση, που ξεκινά με το μάτι μας να γυαλίζει μπροστά στον πάγκο του κρεοπώλη, στολισμένο και υπερφορτωμένο όπως είναι αυτές τις μέρες.
Οι επιλογές είναι αμέτρητες: κοτόπουλο, αρνάκι ή κατσικάκι, προβατίνα, μπιφτέκια, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, πανσέτες, λουκάνικα, σουβλάκια, μπριζολάκια, κοντοσούβλια, κεμπάπ. Φυσικά, Τσικνοπέμπτη χωρίς κρασί δεν γίνεται – εκτός κι αν τα ποτήρια μας γεμίσουν με δροσερή μπίρα. Δεν θα λείψουν βέβαια οι τηγανητές πατάτες και τα λαχανικά με τις διάφορες σάλτσες, συνοδευτικά που δεν επηρεάζουν όμως την επιλογή του κρασιού ή της μπύρας με τα οποία θα συνοδεύσουμε τα κρέατα. Με την προσμονή λοιπόν αυτής της ημέρας και με καλή διάθεση θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία, δίνοντας την παραγγελία μας στον κρεοπώλη αλλά και επιλέγοντας τα κατάλληλα ποτά.
Για να οργανωθούμε όμως καλύτερα, ελάτε να κατηγοριοποιήσουμε ανάλογα με τον τρόπο ψησίματος, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις βέλτιστες επιλογές στο τι θα πιούμε.
…στα κάρβουνα
Ξεκινάμε με όλα τα κρέατα που ψιλοκόβονται και ψήνονται στην σχάρα με κάρβουνα, όπως τα παιδάκια και οι μπριζόλες, που έχουν ένα κοινό αρωματικό στοιχείο: τον καπνιστό χαρακτήρας που προέρχεται από τον καπνό του ψησίματος. Εδώ, τα κρασιά που θα επιλέξουμε πρέπει να έχουν αντίστοιχα αρώματα, αρώματα δηλαδή που προέρχονται από την ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Φυσικά, θα πρέπει να έχουν λιπαρότητα στο σώμα, αλλά και καπνιστή επίγευση. Το λευκό Chardonnay από το Κτήμα Κατσαρού αλλά και ένα ερυθρό από Cabernet Sauvignon από το Κτήμα Χατζημιχάλη είναι εξαιρετικές επιλογές για αυτές τις περιπτώσεις, ενώ για όσους θέλουν κάτι πιο ελαφρύ, μια καπνιστή και μαύρη μπύρα, όπως η Νήσος 7 Μποφόρ είναι επίσης μια πολύ ταιριαστή επιλογή.
…στο τηγάνι
Για όσους επιλέξουν να τσικνίσουν τα κρέατα στο τηγάνι και να απολαύσουν λιχουδιές όπως λουκάνικα, κεφτεδάκια και τηγανιές (από χοιρινό ή κοτόπουλο), το ΑΤΜΑ λευκό από τους Αμπελώνες Θυμιόπουλου, με την ζωηρή οξύτητα, θα ισορροπήσει την λιπαρότητα των τηγανητών. Εναλλακτικά, ένα κόκκινο κρασί γεμάτο φρεσκάδα, με μαλακές τανίνες όπως το Μαύρο Πρόβατο του Νίκου Λαζαρίδη, θα ταιριάξει εξίσου υπέροχα. Όσοι θα προτιμήσουν μπύρα, μπορούν να επιλέξουν μία κλασική Lager όπως για παράδειγμα την Βεργίνα.
...στο κοντοσούβλι
Συνεχίζουμε με τις μικρές και καμία φορά ατομικές σούβλες, τα λεγόμενα κοντοσούβλια (χοιρινό, κοτόπουλο), αλλά και το κοκορέτσι, τη συκωταριά με τα εντόσθια και το σπληνάντερο. Σε αυτή την περίπτωση, το κρέας είναι ζουμερό αλλά πιο καθαρό από λίπος. Εδώ θα σας προτείνουμε μια μοντέρνα ρετσίνα όπως το Κεχριμπάρι του Κεχρή που θα δέσει με την ένταση από το ψήσιμο και θα μας δώσει ένα ωραίο γευστικό αποτέλεσμα. Αν θέλουμε κόκκινο, η ποικιλία Αγιωργίτικο όπως το κρασί Νεμέα από το Κτήμα Παλυβού είναι επίσης μία ιδανική επιλογή. Οι μπύρες που θα ταιριάξουν ωραία είναι οι τύπου Pils που έχουν απαλό αρωματικό χαρακτήρα και διακριτική πικρή επίγευση όπως η ΜΑΜΟΣ από την Πάτρα, ή ακόμη και μια IPA όπως η Ammousa, με το γεμάτο σώμα και την λεπτή οξύτητα.
…στη σούβλα
Για το τέλος αφήσαμε τις μεγάλες σούβλες, όπου το αρνί, το κατσίκι, αλλά και το γουρουνόπουλο ψήνονται αργά αργά, με το λίπος να φεύγει και να μένει ένα ζουμερό κρέας με λιγουρευτή και τραγανή πέτσα. Το στυλ των κρασιών που ταιριάζει με τη σούβλα μπορεί να είναι από πληθωρικά ροζέ με αρκετή οξύτητα, όπως ο Αμέθυστος του Κώστα Λαζαρίδη μέχρι και πικάντικα κόκκινα από την ποικιλία Syrah όπως το Syrah από το Κτήμα Αβαντίς. Και οι φρουτώδεις και δροσερές μπύρες τύπου weiss όπως η σταρένια Άλφα Weiss, ταιριάζουν στις σούβλες.