Από τη Βάσω Κουτσοβούλου
Με τον όρο λευκά ποτά αναφερόμαστε στα ποτά που είναι διάφανα και τα οποία συνήθως δεν έχουν υποστεί παλαίωση σε βαρέλια. Η βότκα είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της κατηγορίας αυτής και ακολουθούν το τζιν, η τεκίλα, το λευκό ρούμι και το τσίπουρο. Από την κατηγορία αυτή φυσικά αποκλείονται τα ποτά που έχουν απαλό ή έντονο χρώμα όπως το ουίσκι, οι κίτρινες τεκίλες, τα παλαιωμένα ρούμια και το κονιάκ.
Η βότκα είναι ένα δημοφιλές λευκό απόσταγμα καθώς σε γενικές γραμμές εκτός από άχρωμο, είναι ουδέτερο σε άρωμα και γεύση, καθιστώντας το ιδανική βάση για cocktails αλλά και για σφηνάκια. Εδώ λοιπόν εμφανίζεται το τζιν, το οποίο με το εξωστρεφές άρωμα και την ωραία γεύση του διεκδικεί και κατακτά μια από τις κυρίαρχες θέσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το τζιν παράγεται πλέον σε αρκετές χώρες πέρα από την Αγγλία και τη Σκωτία, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα. Είναι ένα αλκοολούχο ποτό όπου χρησιμοποιείται αλκοόλη γεωργικής προέλευσης και στην συνέχεια αρωματίζεται (απόσταξη, εκχύλιση) με διάφορα βότανα, μπαχαρικά και γενικά αρωματικούς καρπούς με βασικό συστατικό όμως τον άρκευθο (το κέδρο δηλαδή) ή αν θέλετε στα αγγλικά juniper. Στα περισσότερα τζιν βέβαια το άρωμα και η γεύση του άρκευθου πλαισιώνεται από πλήθος αρωματικών όπως τα φρούτα, τα μπαχαρικά, τα άνθη και τα βότανα, ο συνδυασμός και η ποσότητα των οποίων παραμένουν επτασφράγιστα μυστικά. Οι συνταγές μεταφέρονται με άκρα μυστικότητα από master blender σε master blender, δηλαδή από γενιά σε γενιά.
Πως απολαμβάνουμε ένα τζιν το καλοκαίρι;
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να απολαύσει κανείς το τζιν. Ξεκινάμε με τον πιο απλό τρόπο απόλαυσης, που δεν είναι άλλος από το να το πιούμε σκέτο. Ανάλογα με την μάρκα του τζιν θα διακρίνουμε λίγο ή πολύ τον φυτικό του χαρακτήρα που οφείλεται κυρίως στον άρκευθο με τον οποίο αρωματίζεται. Μπορούμε επίσης να έχουμε φυλαγμένο το μπουκάλι με το τζιν στο ψυγείο ή ακόμη και στην κατάψυξη και να το σερβίρουμε παγωμένο. Εάν το έχουμε στην κάβα μας, τότε για να το δροσίσουμε θα προσθέσουμε 2-3 παγάκια.
Πάμε τώρα σε κάποιες εύκολες αλλά πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές, όπου λένε να προσθέσουμε κάποιο ανθρακούχο προϊόν όπως το τόνικ ή η σόδα. Η πιο διάσημη και κλασική «μίξη» του τζιν είναι με τόνικ και ίσως με μια φέτα λεμονιού. Ακόμη μια ωραία ιδέα είναι η ανάμιξη με φρέσκο χυμό από λάιμ, που θα δώσει φρεσκάδα στο ποτό μας. Για εσάς που σας αρέσουν τα πιο γλυκόπιοτα ποτά, τότε μερικές σταγόνες από κάποιο σιρόπι ή λίγη ζάχαρη θα απογειώσουν αμέσως γευστικά το τζιν σας.
Φυσικά, μπορούμε να πάμε και σε πιο περίπλοκες συνταγές όπου προστίθενται και άλλα ποτά όπως το βερμούτ ή άλλα συστατικά όπως bitters, βότανα ή τζίντζερ. Συμβουλή: ότι υλικά και να επιλέξετε να προσθέσετε στο κοκτέιλ σας, φροντίστε στο τελικό ποτό να υπάρχει ισορροπία και αρμονία αρωμάτων και γεύσεων μεταξύ των συστατικών που συνδυάζετε.
Τέσσερα τζιν για το φετινό καλοκαίρι
Mataroa, το ελληνικό
Το MATARΩΑ είναι ένα άκρως μεσογειακό gin, που ναι μεν παράγεται στην Ελλάδα, αλλά για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται υλικά από όλη τη Μεσόγειο. Μερικά από αυτά είναι η λεβάντα από την Γαλλία, το χαμομήλι από την Κύπρο, το μανταρίνι από το Μαρόκο, η μαστίχα από την Ελλάδα φυσικά, η ρίζα ίριδας από την Ιταλία και το πορτοκάλι από την Ισπανία. Ένα ποτό με υπέροχο, σύνθετο άρωμα που θυμίζει κέδρο, φρούτα, άνθη και βότανα και γεύση που μένει αξέχαστη.
Hendricks, το εμβληματικό
Το Hendricks είναι από τα πιο αρωματικά τζιν με χώρα παραγωγής την Σκωτία. Έχει έντονο, μοναδικό άρωμα και συνδυάζει εξαιρετικά τα 11 εκλεκτά βότανα με τα στοιχεία του κέδρου, του τριαντάφυλλου και του αγγουριού να κυριαρχούν στο άρωμα και στην γεύση του. Απολαύστε το σκέτο, προσθέτοντας μερικές λεπτές φέτες αγγουριού στο ποτήρι σας.
G Vine, το διαφορετικό
Το G Vine είναι πραγματικά ένα πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό τζιν που παράγεται στην Γαλλία. Διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα στο ότι το αλκοόλ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του είναι οινικής προέλευσης, από τα σταφύλια δηλαδή. Επιπλέον στη μυστική συνταγή που περιέχει άρκευθο και διάφορα άλλα αρωματικά φρούτων και μπαχαρικών, συμμετέχει και το σπάνιο άνθος του αμπελιού.
Πρόκειται για ένα τζιν που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός premium τζιν τα οποία αναδεικνύονται από το απαλό αρωματικό άγγιγμα του σταφυλιού.
Marconi 46, με Ιταλικό ταμπεραμέντο
Το Marconi 46 είναι ένα επίσης αρωματικό τζιν που προέρχεται από την γειτονική χώρα την Ιταλία. Το άρωμα του είναι σύνθετο και πολύπλοκο, φρέσκο και εξωτικό. Εκτός από τον άρκευθο και τα υπόλοιπο βότανα και καρπούς που συνδυάζονται εξαιρετικά μεταξύ τους, είναι ευδιάκριτος ο ανθικός χαρακτήρας που προέρχεται από τα σταφύλια της ποικιλίας Μοσχάτο.
Κλασικά και εύκολα καλοκαιρινά κοκτέιλ με τζιν
Τζιν με τόνικ
Υλικά
1,5 σφηνάκι τζιν
4,5 σφηνάκια τόνικ
1 φλούδα λεμόνι
Εκτέλεση: Γεμίζουμε με πάγο ένα ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε τα υλικά. Αναδεύουμε απαλά, για να μην φύγουν οι φυσαλίδες από το τόνικ, με ένα κουτάλι. Γαρνίρουμε με μια φέτα λεμόνι.
Extras: επιλέξτε το three cents Aegean τόνικ, και δώστε στο ποτό σας Ελληνικό αέρα και ταμπεραμέντο. Εάν το θέλετε λίγο πιο γλυκό τότε η Pink grapefruit σόδα θα προσδώσει ένα μοναδικό φρουτένιο χαρακτήρα.
Dry Martini
Υλικά
1,5 σφηνάκι τζιν
1/3 σφηνάκι βερμούτ
1 σταγόνα bitter
1 φλούδα λεμόνι
1-2 ελιές πράσινες
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, στη συνέχεια το σουρώνουμε και το ρίχνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου “martini". Σερβίρουμε με μια ελιά και μια φλούδα από λεμόνι.
Extras: σε 1,5 σφηνάκι τζιν προσθέστε 2/3 σφηνάκι βερμούτ λευκό και 2 μικρά, κρεμμυδάκια τουρσί και είναι έτοιμο το περίφημο Gibson Dry Martini!