Η νέα τάση στο bartending φέρνει cocktails στο σπίτι μας ή όπου αλλού βρισκόμαστε και όποια στιγμή της ημέρας θέλουμε. Μπορεί να μην έχει υποπέσει στην αντίληψή σας, αλλά κλασικά cocktails και ευφάνταστες παραλλαγές τους εμφιαλώνονται σε κουτάκια αναψυκτικών, και προσφέρονται για κατανάλωση με καλαμάκι ή χωρίς. Ελάτε να τα ανακαλύψουμε…
Έτοιμα προς κατανάλωση εμφιαλωμένα cocktails
Ο σοφός λαός το λέει: «πενιά τέχνας κατεργάζεται», έτσι λοιπόν και τα bars την περίοδο της πανδημίας αξιοποίησαν τις ανερχόμενες νέες αγορές του delivery και του take away και για να μην πάθουν οικονομική ασφυξία δημιούργησαν απλά και κλασικά cocktails, που εύκολα μεταφέρονται και καταναλώνονται εκτός μαγαζιού.
Έτσι, είδαμε ξαφνικά να πολλαπλασιάζονται οι επιλογές mix ποτών μέσα σε μπουκάλια, όπως τα κλασικά των “The Clumsies”, τη Paloma και τη Margarita του «Spoiled» τη νέα σειρά των Vee Vee cocktails του “Vogatsikou 3” και αρκετά άλλα. Παράλληλα, καλωσορίσαμε μια παρθενική κατηγορία, αυτή των cocktails μέσα σε μεταλλικό κουτάκι, αντίστοιχο με εκείνο των αναψυκτικών.
Τα can cocktails ξεκίνησαν από την Αμερική και την Αγγλία και πλέον αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλής τάσεις στην βιομηχανία των spirits σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη χώρα μας εμφανίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και ήδη έχουν καταφέρει να αποκτήσουν το κοινό τους. Ενδεικτικά, ο Πάνος Κανατσούλης ιδιοκτήτης στο bar Mr. Fox, μας λέει ότι κατά την διάρκεια του lockdown κάθε δέκα μέρες εμφιάλωναν περίπου 550 κουτάκια. Η επιστροφή στην κανονικότητα κάθε άλλο παρά αποδυνάμωσε την πορεία τους και όπως όλα δείχνουν ήρθαν για να μείνουν.
Γιατί να δοκιμάσετε cocktails σε κουτάκια;
Η δημιουργία τους πέρα από την ανάγκη των bars να συνεχίσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν αποτέλεσμα και της επιθυμίας του ενδιαφερόμενου καταναλωτή (και είναι πολλοί) να μπορεί να απολαμβάνει ένα cocktail ακόμα και στο σπίτι χωρίς να μπει στον κόπο να ασχοληθεί με την αγορά υλικών ή με την παρασκευή του. Η χρήση των μεταλλικών κουτιών αριθμεί αρκετά πλεονεκτήματα όπως ότι:
1. Τα cocktails είναι ολοκληρωμένα και δεν χρειάζεται κάποιος να έχει γνώσεις bartending για να τα ετοιμάσει. Αρκεί να ανοίξει ένα κουτάκι και να τα απολαύσει. Σε σχέση μάλιστα με τα αντίστοιχα εμφιαλωμένα σε μπουκάλι δεν απαιτείται ούτε καν ειδικό ποτήρι. Μπορείς να τα καταναλώσεις κατευθείαν από το κουτάκι, όπως τα αναψυκτικά ή με καλαμάκι.
2. Σημαντικό προτέρημα είναι επίσης η διάρκεια ζωής του ποτού. Το μεταλλικό υλικό δεν επηρεάζει οργανοληπτικά το cocktail και φροντίζει να διατηρείται σταθερή η ποιότητα του ακόμα και όταν μεταφέρεται.
3. Τα cocktails σε κουτάκια μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, χωρίς να κινδυνεύουν με σπάσιμο, όπου θέλετε και κατ’αρχήν στο ψυγείο σας.
4. Η τιμή είναι αρκετά προσιτή. Για ένα κουτάκι των 250 ή 330ml κυμαίνεται από 8 έως 12 ευρώ και αντιστοιχεί σε ενάμιση με δυο ποτά.
Πως φτιάχνονται;
Ρωτήσαμε τον Παναγιώτη Κανατσούλης σχετικά με το πώς φτιάχνονται τα cocktails και μας έδωσε τα κύρια χαρακτηριστικά του τρόπου παρασκευής τους. Μας τόνισε χαρακτηριστικά ότι:
«Αρχικά, θέλεις φρέσκα συστατικά, αλκοόλ και φυσαλίδες, που προκύπτουν με τη χρήση φυσικής ανθράκωσης. Το αλκοόλ βοηθάει στην διατήρηση τους μέσα στο κουτί. Παράλληλα, με το κιτρικό οξύ που έχει ένα βοηθητικό ρόλο στη συντήρηση χωρίς όμως να αλλοιώνει τη γεύση. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης η διαύγαση του cocktail, ώστε να μην έχει στερεά σωματίδια. Μετά απ’όλα αυτά, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μηχάνημα εμφιάλωσης!»
Πού τα βρίσκουμε;
Πολλά γνωστά brand έχουν κυκλοφορήσει τις δικές τους προτάσεις, για παράδειγμα το Bacardi λανσάρει το έτοιμο ρούμι cola και η Absolute το mango mule. Μπορούμε να εντοπίσουμε και τα δύο σε κάβες, όπως είναι η oak και η Άλφα Σίγμα.
Στην ενότητα των bars έχουμε πολλές αξιόλογες επιλογές στο επίπεδο και στη δημιουργικότητα που μας έχουν συνηθίσει και μπορούμε πολύ εύκολα να τα αποκτήσουμε μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες delivery, δηλαδή το Efood, το Box και τη Wolt και να έρθουν στο σπίτι μας ή όπου αλλού επιθυμούμε.
Ενδεικτικά, μερικά από τα bar που έχουν κλείσει κλασικά cocktails και παραλλαγές τους σε κουτάκια για να μπορέσετε να τα παραγγείλετε είναι ο Γορίλας στη Θεσσαλονίκη, το Nott στα Γιάννενα, το Mr. Fox στη Γλυφάδα, το Smash στο Κολωνάκι και το Pizza Professore στο κέντρο.
Σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα να τα βρείτε και στα supermarket από την Barsolutions. Η εταιρείες του Σπύρου Κερκύρα είναι η πρώτη που ασχολήθηκε επαγγελματικά με την παραγωγή can cocktails, με σκοπό την διοχέτευση στην εστίαση, σε premium deli, στις κάβες και στα σούπερ μάρκετ.
Συνοψίζοντας, θα πούμε ότι πρόκειται για μια απολαυστική τάση που αξίζει να ανακαλύψετε. Δοκιμάστε τα ειδικά το καλοκαίρι, αφού τους πάει γάντι. Φανταστείτε την απόλαυση να είστε στην παραλία, να ακούτε μουσική και να απολαμβάνετε ήλιο και θάλασσα με cocktails σε κουτάκι ή ακόμη και να τα δοκιμάσετε μαζί με τους φίλους σας ένα καλοκαιρινό βράδυ στον κήπο σας!