Μέσα στις γιορτές κυκλοφορούν δύο νέες ετικέτες από το βελούδινο και βοτανικό τσίπουρο του Κώστα Τσιλιλή και της ομάδας του και μας δίνουν ιδέες τόσο για δώρα όσο και για πρωτότυπους συνδυασμούς στο Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Η πρώτη εκδοχή το Αγιονέρι Last Barrel 2021 αφορά το τσίπουρο από το τελευταίο βαρέλι της χρονιάς. Η οικογένεια Τσιλιλή συνήθιζε να ανοίγει το τελευταίο βαρέλι και να το μοιράζεται με τους στενούς φίλους και γνωστούς πέρσι και φέτος αποφάσισε να μεγαλώσει αυτή την παρέα και να το εμφιαλώσει. Το φετινό Last Barrel κυκλοφορεί σε 645 αριθμημένες φιάλες σε μια πολύ όμορφη γιορτινή συσκευασία με χειρόγραφη επιστολή και ένα νόμισμα εμπνευσμένο από τα βαρέλια. Στη μύτη είναι κομψό και παρά την παλαίωση του βγάζει μια αναπάντεχη φρεσκάδα από βότανα, ενώ το στόμα γοητεύει με τα γλυκά διακριτικά μπαχαρικά του. Σίγουρα είναι ωραίο σκέτο αλλά μπορείτε εύκολα να το συνδυάσετε με την γαλοπούλο στο ρεβεγιόν δίνοντας μια άλλη διάσταση στα καθιερωμένα γευστικά παντρέματα.
Η δεύτερη ετικέτα αποτελεί πρωτιά για τα ελληνικά τσίπουρα, καθώς το Αγιονέρι μετά την κλασική παλαίωση συνεχίζει για μια δεύτερη σε ένα βαρέλι που πριν φιλοξενούσε κάποιο άλλο απόσταγμα, στην εν προκειμένη περίπτωση ένα Islay single malt whisky. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και πρωτοποριακό. Η μύτη του τσίπουρο έχει εμπλουτιστεί από τις νότες του καπνού χωρίς να χάνει τη φινέτσα της και στο στόμα εντοπίζουμε την ελαφριά ευχάριστη επίδραση του καπνού. Δοκιμάστε το σίγουρα με όστρακα και με καπνιστό χοιρινό ή και με κότσι μαγειρεμένο με φρούτα. Σημειώστε ότι το τελείωμα σε Islay Cask είναι το πρώτο από την The Cask Series που θα ακολουθήσει.
Θα τα βρείτε και τα δυο σε επιλεγμένες κάβες.