Πολλές γεύσεις. Γλυκές και αλμυρές.
Η μόνη, ίσως, εποχή του χρόνου που δεν ακουγόταν η φράση: "Άστο κάτω το γλυκό, θα έρθει ένας άνθρωπος και δεν θα έχω τί να τον κεράσω!"
Αυτήν την εποχή θυμηθήκαμε, παρέα με έξι κορυφαίους σεφ και έξι βραβευμένους bartenders, που μοιράζονται μαζί μας την αγαπημένη τους συνταγή, για γλυκό ή αλμυρό πιάτο και κοκτέιλ με Mataroa Gin, δημιουργώντας ξεχωριστά «ζευγάρια» σε ένα μοναδικό pairing.
Οι εμπνευστές του τρίτου γευστικού ζευγαριού είναι οι εξής:
Ιωάννης Παρίκος και Πόπη Σεβαστού!
Ιδού, λοιπόν, οι γευστικές τους προτάσεις για τις πιο λαμπερές μέρες της χρονιάς μαζί με την έμπνευση του καθενός!
Καλή απόλαυση!
Ιωάννης Παρίκος
Executive Chef - Secret Cook, Costa Navarino
Έμπνευση
"Το πιάτο αυτό είναι εμπνευσμένο κυρίως από τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια της παιδικής μου ηλικίας. Είναι ένα πιάτο που μου θυμίζει τη ζεστασιά και την ένωση όλης της οικογένειας γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Η μεστή και γεμάτη γεύση του κρέατος μαζί με τη γλύκα του πουρέ δημιουργεί ένα πιάτο βαθιά συναισθηματικό.“
Συνταγή
Μοσχαρίσια Μάγουλα Με Πουρέ Γλυκοπατάτας και Κάστανα Γλασέ
Υλικά (4 άτομα)
200 γρ. κάστανα καθαρισμένα
Τσάιβς ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)
Άνθος αλατιού (κατά βούληση)
Για τα Μάγουλα
1 κιλό μάγουλα καθαρισμένα
200 γρ. καρότα
100 γρ. σέλερι
100 γρ. κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. ντεμί γκλας ή ζωμός κρέατος
1 ξύλο κανέλας
6 μπαχάρια
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
Για τον Πουρέ γλυκοπατάτας
800 γρ. γλυκοπατάτες
150 γρ. βούτυρο
Ξύσμα από 2 λάιμ
Εκτέλεση
Μάγουλα: Σε μια κατσαρόλα, σωτάρετε τα μάγουλα σε λίγο ελαιόλαδο και μόλις πάρουν χρώμα προσθέτετε τα λαχανικά και σωτάρουμε για λίγο ακόμη. Σβήνετε με κόκκινο κρασί. Προσθέτετε την ντεμί γκλας, τα μπαχαρικά και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες περίπου, ώσπου τα μάγουλα να μαλακώσουν.
Κάστανα: Βάζετε τα υγρά σε ένα κατσαρολάκι, βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτετε τα κάστανα, σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια.
Γλυκοπατάτα: Τυλίγετε τις γλυκοπατάτες σε αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τις καθαρίζετε και τις χτυπάτε στο μπλέντερ με το βούτυρο και το ξύσμα από το λάιμ μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα.
Βάζετε τα μάγουλα μέσα στη σάλτσα να γλασάρουν και σερβίρετε ζεστά.
Πόπη Σεβαστού
Bar Manager
Έμπνευση
“Για μένα, Χριστούγεννα είναι τρεις λέξεις: ασφάλεια, γαλήνη, θαλπωρή.
Τη μεγαλύτερη ασφάλεια τη νιώθω με την οικογένεια μου, τους ανθρώπους μου, όλες τις εποχές και όλες τις μέρες του χρόνου. Η “γαλήνη" των Χριστουγέννων ηχεί στα αυτιά μου από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι φωνές για το πού θα μαζευτεί η οικογένεια, στης θείας μου ή στης μητέρας μου, ανήμερα Χριστούγεννα. Επόμενο και τελευταίο βήμα, η θαλπωρή. Πάντα θα θυμάμαι με πόση ζεστασιά ο πατέρας μου, στο τέλος του γεύματος, κερνούσε τους καλεσμένους Hanky Panky. Μέχρι που μεγάλωσα, κι ανέλαβα εγώ το κέρασμα.”
Συνταγή
45 ml Mataroa Gin
45 ml Beer Vermouth
5 ml Fernet Menta
Ποτήρι: Nick and Nora | Martini
Γαρνιτούρα: Φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Σε ένα σέικερ με πάγο, αναδεύετε όλα τα συστατικά, σουρώνετε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι.