Follow us

Ο Ιωάννης Παρίκος και η Πόπη Σεβαστού προτείνουν για τις γιορτές

Να πάμε λίγο πίσω; Τότε που Χριστούγεννα σήμαιναν αγωνία για το δώρο του Άη Βασίλη, ξύπνημα αξημέρωτα για τα κάλαντα, χαρά γενικότερη, και γεύσεις;

Ο Ιωάννης Παρίκος και η Πόπη Σεβαστού προτείνουν για τις γιορτές

Πολλές γεύσεις. Γλυκές και αλμυρές.

Η μόνη, ίσως, εποχή του χρόνου που δεν ακουγόταν η φράση: "Άστο κάτω το γλυκό, θα έρθει ένας άνθρωπος και δεν θα έχω τί να τον κεράσω!"

Αυτήν την εποχή θυμηθήκαμε, παρέα με έξι κορυφαίους σεφ και έξι βραβευμένους bartenders, που μοιράζονται μαζί μας την αγαπημένη τους συνταγή, για γλυκό ή αλμυρό πιάτο και κοκτέιλ με Mataroa Gin, δημιουργώντας ξεχωριστά «ζευγάρια» σε ένα μοναδικό pairing.

Οι εμπνευστές του τρίτου γευστικού ζευγαριού είναι οι εξής:
Ιωάννης Παρίκος και Πόπη Σεβαστού!

Ιδού, λοιπόν, οι γευστικές τους προτάσεις για τις πιο λαμπερές μέρες της χρονιάς μαζί με την έμπνευση του καθενός!

Καλή απόλαυση!

Ο Ιωάννης Παρίκος και η Πόπη Σεβαστού προτείνουν για τις γιορτές

Ιωάννης Παρίκος

Executive Chef - Secret Cook, Costa Navarino

Έμπνευση

"Το πιάτο αυτό είναι εμπνευσμένο κυρίως από τα κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια της παιδικής μου ηλικίας. Είναι ένα πιάτο που μου θυμίζει τη ζεστασιά και την ένωση όλης της οικογένειας γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Η μεστή και γεμάτη γεύση του κρέατος μαζί με τη γλύκα του πουρέ δημιουργεί ένα πιάτο βαθιά συναισθηματικό.“

Συνταγή

Μοσχαρίσια Μάγουλα Με Πουρέ Γλυκοπατάτας και Κάστανα Γλασέ


Υλικά (4 άτομα)
200 γρ. κάστανα καθαρισμένα
Τσάιβς ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)
Άνθος αλατιού (κατά βούληση)

Για τα Μάγουλα
1 κιλό μάγουλα καθαρισμένα
200 γρ. καρότα
100 γρ. σέλερι
100 γρ. κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. ντεμί γκλας ή ζωμός κρέατος
1 ξύλο κανέλας
6 μπαχάρια
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι

Για τον Πουρέ γλυκοπατάτας
800 γρ. γλυκοπατάτες
150 γρ. βούτυρο
Ξύσμα από 2 λάιμ

Εκτέλεση

Μάγουλα: Σε μια κατσαρόλα, σωτάρετε τα μάγουλα σε λίγο ελαιόλαδο και μόλις πάρουν χρώμα προσθέτετε τα λαχανικά και σωτάρουμε για λίγο ακόμη. Σβήνετε με κόκκινο κρασί. Προσθέτετε την ντεμί γκλας, τα μπαχαρικά και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες περίπου, ώσπου τα μάγουλα να μαλακώσουν.

Κάστανα: Βάζετε τα υγρά σε ένα κατσαρολάκι, βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και προσθέτετε τα κάστανα, σπασμένα σε μεγάλα κομμάτια.

Γλυκοπατάτα: Τυλίγετε τις γλυκοπατάτες σε αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τις καθαρίζετε και τις χτυπάτε στο μπλέντερ με το βούτυρο και το ξύσμα από το λάιμ μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα.

Βάζετε τα μάγουλα μέσα στη σάλτσα να γλασάρουν και σερβίρετε ζεστά.

Πόπη Σεβαστού

Bar Manager

Έμπνευση

“Για μένα, Χριστούγεννα είναι τρεις λέξεις: ασφάλεια, γαλήνη, θαλπωρή.
Τη μεγαλύτερη ασφάλεια τη νιώθω με την οικογένεια μου, τους ανθρώπους μου, όλες τις εποχές και όλες τις μέρες του χρόνου. Η “γαλήνη" των Χριστουγέννων ηχεί στα αυτιά μου από τη στιγμή που θα αρχίσουν οι φωνές για το πού θα μαζευτεί η οικογένεια, στης θείας μου ή στης μητέρας μου, ανήμερα Χριστούγεννα. Επόμενο και τελευταίο βήμα, η θαλπωρή. Πάντα θα θυμάμαι με πόση ζεστασιά ο πατέρας μου, στο τέλος του γεύματος, κερνούσε τους καλεσμένους Hanky Panky. Μέχρι που μεγάλωσα, κι ανέλαβα εγώ το κέρασμα.”

Συνταγή
45 ml Mataroa Gin
45 ml Beer Vermouth
5 ml Fernet Menta

Ποτήρι: Nick and Nora | Martini
Γαρνιτούρα: Φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Σε ένα σέικερ με πάγο, αναδεύετε όλα τα συστατικά, σουρώνετε και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.