Follow us

Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Όλο το διάστημα των Αποκριών μέχρι την κορύφωση του Καρναβαλιού είναι μέρες γλεντιού, στις οποίες οι ουζοκατανύξεις έχουν αποκτήσει πλέον θέση εξίσου κλασική με τα παραδοσιακά έθιμα.

Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Το Τριώδιο είναι η ευκαιρία μας να ξεφαντώσουμε και να ζήσουμε στιγμές αυθεντικής χαράς και διασκέδασης, με πολύ χορό, δημιουργικές μεταμφιέσεις και πολλά φαγητά, ακολουθώντας κατά γράμμα τα γαστρονομικά έθιμα των Αποκριών αλλά και της Σαρακοστής. Μετά το κρεατοφαγικό φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης, που βρίσκεται περίπου στα μέσα της περιόδου, σειρά έχουν οι εκλεκτοί μεζέδες της Αποκριάς κι έπειτα της Σαρακοστής.

Καθαρή Δευτέρα με Ούζο ΣΑΜΑΡΑ παρέα

Την εβδομάδα της Τυρινής είθισται να καταναλώνουμε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγό. 'Έτσι, στο τραπέζι έχουν την τιμητική τους οι τυρόπιτες, οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σαγανάκι, οι ομελέτες με διαφόρων ειδών λαχανικά, οι μακαρονόπιτες και οι τραχανόσουπες. Την Καθαρά Δευτέρα, μετά το χαρταετό, θα απολαύσουμε όστρακα όπως μύδια, γυαλιστερές και χτένια, φρέσκιες γαρίδες, ξιδάτο χταπόδι, παραδοσιακή φασολάδα, ενώ η ταραμοσαλάτα αλείφεται απαραιτήτως και χωρίς φειδώ στην τραγανή λαγάνα. Κατά τη Σαρακοστιανή νηστεία θα μαγειρέψουμε πολλά όσπρια που αγαπούν για συντροφιά τα παστά ψάρια, ταχινόσουπα, πλούσιες μακαρονάδες με θαλασσινά, πρασόπιτες, σπανακόρυζο, ρεβυθοκεφτέδες και πολλά άλλα, βασισμένα σε χόρτα και λαχανικά της εποχής.

Όλα αυτά αποτελούν, αν μη τι άλλο, τους καλύτερους ουζομεζέδες. Το ούζο που θα επιλέξουμε για να τα συνοδεύσουμε, δε μπορεί παρά να έχει άρωμα Μυτιλήνης, το οποίο απελευθερώνεται απλόχερα ανοίγοντας τα μπουκάλια της Ποτοποιίας Σαμαρά. Μας προσφέρει τρεις επιλογές, οι οποίες είναι εξίσου ξεχωριστές, γλυκόπιοτες και, φυσικά, φτιαγμένες με μπόλικο μεράκι. Το "ΜΠΛΕ" (40%vol), το κλασικό κι αγαπημένο ούζο της Μυτιλήνης, το "ΚΟΚΚΙΝΟ" (42%vol), ένα ούζο εξ αποστάξεως 100%, που φτιάχνεται με προσθήκη βραβευμένου μελιού ανθέων Λέσβου και το καινοτόμο "ΧΩΡΙΣ", ένα νέο προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά με φυσική γλυκύτητα από την απόσταξη γλυκάνισου Λισβορίου και δημητριακών. Πρόκειται μάλιστα για το Νο 1 ούζο στην Ελλάδα με διατροφικό πίνακα στη συσκευασία του και με ρυθμιστή ροής στο πώμα για ελεγχόμενο σερβίρισμα. Η αγάπη της οικογένειας Σαμαρά για το προϊόν που παράγει είναι εμφανής σε κάθε γουλιά, από το 1896, όταν ο ιδρυτής Ευστράτιος Σαμαράς μετέφερε την έδρα της ποτοποιίας του από την Προύσα της Μικράς Ασίας στη Λέσβο, για το χατίρι της μετέπειτα γυναίκας του, μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, το ούζο συνεχίζει σταθερά να πλημμυρίζει με αρώματα το νησί και να κλέβει τις καρδιές μας.

Οι ουζοστιγμές μας παρέα με φίλους αποκτούν άλλη χάρη, κατά την περίοδο των Αποκριών κι όχι μόνο. Με πάγο, με νερό ή χωρίς, κάθε ποτηράκι μάς εκπλήσσει γευστικά με το γλυκάνισο να μας φέρνει στο νου λίγο από καλοκαίρι κι ανεμελιά• που, αν το καλοσκεφτούμε, δεν αργούν και τόσο. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, το πρώτο ουζάκι της σεζόν σίγουρα θα βοηθήσει να γελάσουμε και να χορέψουμε λίγο παραπάνω, ειδικά μετά το τρίτο-τέταρτο ποτήρι!

Επίσης...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Περισσότερα από

Ποτό

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.

Πώς θα φτιάξεις το Spumante

Η συνταγή για το κοκτέιλ Spumante.