Το Τριώδιο είναι η ευκαιρία μας να ξεφαντώσουμε και να ζήσουμε στιγμές αυθεντικής χαράς και διασκέδασης, με πολύ χορό, δημιουργικές μεταμφιέσεις και πολλά φαγητά, ακολουθώντας κατά γράμμα τα γαστρονομικά έθιμα των Αποκριών αλλά και της Σαρακοστής. Μετά το κρεατοφαγικό φαγοπότι της Τσικνοπέμπτης, που βρίσκεται περίπου στα μέσα της περιόδου, σειρά έχουν οι εκλεκτοί μεζέδες της Αποκριάς κι έπειτα της Σαρακοστής.
Την εβδομάδα της Τυρινής είθισται να καταναλώνουμε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγό. 'Έτσι, στο τραπέζι έχουν την τιμητική τους οι τυρόπιτες, οι σαρδέλες, ο γαύρος, το σαγανάκι, οι ομελέτες με διαφόρων ειδών λαχανικά, οι μακαρονόπιτες και οι τραχανόσουπες. Την Καθαρά Δευτέρα, μετά το χαρταετό, θα απολαύσουμε όστρακα όπως μύδια, γυαλιστερές και χτένια, φρέσκιες γαρίδες, ξιδάτο χταπόδι, παραδοσιακή φασολάδα, ενώ η ταραμοσαλάτα αλείφεται απαραιτήτως και χωρίς φειδώ στην τραγανή λαγάνα. Κατά τη Σαρακοστιανή νηστεία θα μαγειρέψουμε πολλά όσπρια που αγαπούν για συντροφιά τα παστά ψάρια, ταχινόσουπα, πλούσιες μακαρονάδες με θαλασσινά, πρασόπιτες, σπανακόρυζο, ρεβυθοκεφτέδες και πολλά άλλα, βασισμένα σε χόρτα και λαχανικά της εποχής.
Όλα αυτά αποτελούν, αν μη τι άλλο, τους καλύτερους ουζομεζέδες. Το ούζο που θα επιλέξουμε για να τα συνοδεύσουμε, δε μπορεί παρά να έχει άρωμα Μυτιλήνης, το οποίο απελευθερώνεται απλόχερα ανοίγοντας τα μπουκάλια της Ποτοποιίας Σαμαρά. Μας προσφέρει τρεις επιλογές, οι οποίες είναι εξίσου ξεχωριστές, γλυκόπιοτες και, φυσικά, φτιαγμένες με μπόλικο μεράκι. Το "ΜΠΛΕ" (40%vol), το κλασικό κι αγαπημένο ούζο της Μυτιλήνης, το "ΚΟΚΚΙΝΟ" (42%vol), ένα ούζο εξ αποστάξεως 100%, που φτιάχνεται με προσθήκη βραβευμένου μελιού ανθέων Λέσβου και το καινοτόμο "ΧΩΡΙΣ", ένα νέο προϊόν που δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά με φυσική γλυκύτητα από την απόσταξη γλυκάνισου Λισβορίου και δημητριακών. Πρόκειται μάλιστα για το Νο 1 ούζο στην Ελλάδα με διατροφικό πίνακα στη συσκευασία του και με ρυθμιστή ροής στο πώμα για ελεγχόμενο σερβίρισμα. Η αγάπη της οικογένειας Σαμαρά για το προϊόν που παράγει είναι εμφανής σε κάθε γουλιά, από το 1896, όταν ο ιδρυτής Ευστράτιος Σαμαράς μετέφερε την έδρα της ποτοποιίας του από την Προύσα της Μικράς Ασίας στη Λέσβο, για το χατίρι της μετέπειτα γυναίκας του, μέχρι και σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια, το ούζο συνεχίζει σταθερά να πλημμυρίζει με αρώματα το νησί και να κλέβει τις καρδιές μας.
Οι ουζοστιγμές μας παρέα με φίλους αποκτούν άλλη χάρη, κατά την περίοδο των Αποκριών κι όχι μόνο. Με πάγο, με νερό ή χωρίς, κάθε ποτηράκι μάς εκπλήσσει γευστικά με το γλυκάνισο να μας φέρνει στο νου λίγο από καλοκαίρι κι ανεμελιά• που, αν το καλοσκεφτούμε, δεν αργούν και τόσο. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, το πρώτο ουζάκι της σεζόν σίγουρα θα βοηθήσει να γελάσουμε και να χορέψουμε λίγο παραπάνω, ειδικά μετά το τρίτο-τέταρτο ποτήρι!