Ο Ιανουάριος φέρνει κρύες ημέρες και νύχτες, και τί καλύτερο από το να απολαύσουμε ένα ζεστό ρόφημα που θα μας ζεστάνει και θα μας χαλαρώσει; Από ζεστό κρασί με μπαχαρικά μέχρι γλυκιά σοκολάτα και αρωματικά τσάγια, ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να δοκιμάσουμε νέα, ζεστά ποτά που θα μας φτιάξουν τη διάθεση. Ακολουθούν μερικές ιδανικές συνταγές για ζεστά ροφήματα που θα απογειώσουν τη γεύση μας και θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα ζεστασιάς.
Ζεστό Κρασί με Μυρωδικά
Υλικά
- 1 1/2 φιάλη κόκκινο ξηρό κρασί
- 4-6 κ.σ. κονιάκ
- 40 γρ. ζάχαρη
- 1/2 μοσχοκάρυδο ολόκληρο
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 6 γαρίφαλα
- φλούδα 1 λεμονιού
- φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα μπαχαρικά και τις φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 300ml νερό.
- Τα αφήνουμε να πάρουν σιγά-σιγά βράση, χωρίς να κοχλάσει το νερό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Τότε προσθέτουμε το κρασί φροντίζοντας να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από το σημείο του βρασμού.
- Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ και σουρώνουμε το κρασί μας.
Ζεστή Σοκολάτα
Υλικά
- 200 ml γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
- 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ανάλογα με τη γλυκύτητα που προτιμάτε)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 50g μαύρη σοκολάτα (ή σοκολάτα γάλακτος, ανάλογα με την προτίμησή σας)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια (προαιρετικά)
- Μικρές μάρκες σαντιγί για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κακάο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν.
- Τρίβουμε τη σοκολάτα και την προσθέτουμε στο γάλα, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς.
- Βάζουμε το ξυλάκι της κανέλας και αφήνουμε το ρόφημα να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και προσθέτουμε βανίλια, αν το επιθυμούμε.
- Σερβίρουμε τη ζεστή σοκολάτα σε φλιτζάνια και γαρνίρουμε με σαντιγί για μια επιπλέον γλυκιά απόλαυση.
Τσάι με Ρούμι και Μυρωδικά
Υλικά
- 1 φλιτζάνι τσάι
- 1-2 γαρίφαλα
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 δακτυλήθρα μαύρο ρούμι
- 3-4 σταγόνες λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη ή λίγο μέλι
Εκτέλεση
- Βράστε το νερό για το τσάι μαζί με την κανέλα και τα γαρίφαλα.
- Προσθέστε το τσάι και αφήστε το για 3-4 λεπτά.
- Σουρώστε το τσάι σε ποτήρι, προσθέστε το ρούμι, το λεμόνι και τη ζάχαρη, ανακατέψτε και σερβίρετε.