Δες παρακάτω τρεις τέλειες συνταγές για κέικ με πορτοκάλι που θα καλύψουν τη λιγούρα σου για γλυκό.
Κέικ πορτοκαλιού vegan
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 ½ κ.γ μπέικινγκ πάουντερ
- 250 ml γάλα σόγιας
- 250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 120 γρ. ελαιόλαδο απαλό
- 1 δόση βανιλίνη
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γαρνιτούρα
- 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι λεπτόφλουδο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα: προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε το πορτοκάλι και το στεγνώνουμε. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 2-3 χιλ. και βγάζουμε τους σπόρους. Τοποθετούμε τις φέτες σε σχάρα ντυμένη με λαδόκολλα αλειμμένη ελαφρά με ελαιόλαδο. Τις αλείφουμε και από την επάνω μεριά ελαφρά με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 5-7 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και ακουμπάμε τις φέτες επάνω σε ένα σουρωτήρι γυρισμένο ανάποδα για να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το κέικ: λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα παραλληλόγραμμο ταψί. Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την μπέικινγκ πάουντερ, τη βανιλίνη και το αλάτι σε λεκάνη. Βάζουμε σε βαρύ μπολ το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και δουλεύουμε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά, γύρω στα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα σόγιας και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να δουλεύουμε άλλα 5-7 λεπτά. Ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι, προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ελαφρά, ίσα να ενωθούν τα υλικά -δεν πειράζει αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C. Το κέικ είναι έτοιμο, όταν βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του. Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε 7-8 λεπτά μέσα στο ταψί, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Αλείφουμε με λίγο μέλι τη μια επιφάνεια κάθε φέτας πορτοκαλιού και τοποθετούμε τις φέτες τη μια μετά την άλλη σε μια σειρά στη μέση του κέικ. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Κέικ με πορτοκάλι και κράμπερις ή κράνα
Υλικά
- 2 φλ. σταρένιο αλεύρι ολικής αλέσεως ή αλεύρι ντίνκελ ή αλεύρι βρώμης*
- 2 ½ κ.τ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.τ. αλάτι
- 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
- 2 αβγά
- 1 βανιλίνη
- ¾ φλ. ελαιόλαδο απαλό
- 2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
- ¾ φλ. κυβάκια πορτοκαλιού (χωρίς σπόρους και μεμβράνες, η σάρκα μόνο)
- ½ φλ. ξερά κράνμπερις ή κράνα
- (1 μακρόστενη φόρμα 11 Χ 23 ή ατομικά φορμάκια για μάφινς)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Λαδώνουμε, αλευρώνουμε και τινάζουμε τη φόρμα να φύγει το περισσό αλεύρι. Πλένουμε, στεγνώνουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κράνμπερις ή τα κράνα. Στραγγίζουμε, αλευρώνουμε και κοσκινίζουμε τα κυβάκια του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και κοσκινίζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη τα αβγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη. Ρίχνουμε το μείγμα των αβγών -ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού, τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο). Ρίχνουμε τους κύβους πορτοκαλιού και τα κράνμπερις ή τα κράνα στο χυλό. Ανακατεύουμε μια φορά να ενωθούν με το χυλό.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 35 -40 λεπτά (15 λεπτά αν τα βάλουμε σε φορμάκια των μάφινς) ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού αν τη βυθίσουμε στη μέση του κέικ και το κέικ να ξεκολάει ελαφρά από τις άκρες του ταψιού ή της φόρμας ή από τα φορμάκια των μάφινς. Αφήνουμε για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε για να σερβίρουμε.
Υπέροχο Κέικ Σοκολάτα - Πορτοκάλι
Υλικά
- 500 γραµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
- 1 κουτ. γλυκού µπέικιν πάουντερ
- 4 αυγά ολόκληρα
- 100 γραµ. γάλα
- 250 βιτάµ
- 120 γραµ. φρέσκο χυµό πορτοκαλιού
- ξύσµα από 2 πορτοκάλια
- ½ - 1 κουτ. γλυκού κανέλα και µοσχοκάρυδο
- 200 γραµ. τριµμένη σοκολάτα
Εκτέλεση
- Χτυπάµε το βιτάµ µέχρι να ασπρίσει.
- Ανακατεύουµε το µπέικιν µε το αλεύρι.
- Προσθέτουµε τα αυγά, το µίγµα των µπαχαρικών, την πορτοκαλάδα, το ξύσµα, το γάλα, την τριµένη σοκολάτα και στο τέλος το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ.
- Ψήνουµε στους 200 βαθµούς για 1 ώρα περίπου.