Δοκίμασε αυτές τρεις συνταγές και απόλαυσε τη γεύση του ψωμιού που μόλις βγήκε από τον φούρνο.
Ψωµί Ζυµωτό
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι λευκό
- 1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο ή κρίθινο
- 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 25 γραµµ. µαγιά
Εκτέλεση
- Με δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό διαλύουµε την µαγιά και το µίγµα το βάζουµε σε µια λεκάνη.
- Προσθέτουµε στη µαγιά το µισό λευκό αλεύρι, ανακατεύουµε µέχρι να γίνει χυλός πηχτός.
- Το σκεπάζουµε και το αφήνουµε να "ανέβει" να διπλασιαστεί σε όγκο & να σχηµατιστούν φουσκάλες.
- Όταν η ζύµη φουσκώσει ρίχνουµε δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό και το αραιώνουµε, προσθέτουµε αλάτι, ελαιόλαδο και σιγά σιγά τα υπόλοιπα αλεύρια αναµειγµένα µέχρι να γίνει µια οµοιογενής ζύµη
- Σκεπάζουµε τη ζύµη και την αφήνουµε πάλι να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον για 40-50 λεπτά.
- Πλάθουµε σε ότι σχήµα θέλουµε τα ψωµιά και τα τοποθετούµε σε λαδωµένο ταψί.
- Τα αφήνουµε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 25 λεπτά και τα ψήνουµε στους 180 βαθµούς για 45 λεπτά.
Ψωµί µε Μέλι και Μπίρα
Υλικά
- 1 αλεύρι που φουσκώνει µόνο του (500 γραµµ.)
- 2 κουτ. της σούπας µέλι
- 2 κουτ. της σούπας λάδι
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουτάκι µπίρα ζεστή
Εκτέλεση
- Ρίχνετε σε ένα µπολ το αλεύρι, το µέλι, το λάδι, προσθέτετε το αλάτι και τέλος την µπίρα.
- Ανακατεύετε και αφήνετε το µίγµα να φουσκώσει.
- Το βάζετε σε µικρό ταψάκι ή φόρµα και το ψήνετε στους 180° περίπου 30-40 λεπτά.
Ψωµί Σπιτικό Πολύσπορο
Υλικά
- 400 γραµµ. αλεύρι σκληρό
- 200 γραµµ. αλεύρι ολικής αλέσεως (ή 150 γραµµ. ολικής αλέσεως 150 γραµµ. µαλακό και 300 σκληρό)
- 25 γραµµ. µαγιά νωπή
- 400 ml νερό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλιές λάδι
- 3 κουταλιές σπόρια για ψωµί (ηλιόσπορο κολοκυθόσπορο λιναρόσπορο)
- 3 κουταλάκια σουσάµι
Εκτέλεση
- Τοποθετούµε το αλεύρι σε µεγάλη λεκάνη η στον κάδο του µίξερ και προσθέτουµε τη µαγιά το νερό το λάδι και το αλάτι και ζυµώνουµε µέχρι να έχουµε µια µαλακή ζύµη.
- Προσθέτουµε τα σπόρια (καθαρισµένα) και ζυµώνουµε ελαφρά µέχρι να ενσωµατωθούν στη ζύµη.
- Σε µια µακρόστενη φόρµα αλείφουµε µε λάδι και πασπαλίζουµε το µισό σουσάµι.
- Τοποθετούµε τη ζύµη στη φόρµα και πασπαλίζουµε µε το υπόλοιπο σουσάµι.
- Σκεπάζουµε και ανάβουµε το φούρνο στους 50 βαθµούς.
- Όταν ανέβει η θερµοκρασία σβήνουµε το φούρνο και µετά βάζουµε το ζυµάρι, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ψήνουµε το ψωµί στους 180 βαθµούς για 45 περίπου λεπτά.