Follow us

Ναι, κι εσύ μπορείς να φτιάξεις ψωμί!

Δοκίμασε αυτές τρεις συνταγές και απόλαυσε τη γεύση του ψωμιού που μόλις βγήκε από τον φούρνο.

ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ

Δοκίμασε αυτές τρεις συνταγές και απόλαυσε τη γεύση του ψωμιού που μόλις βγήκε από τον φούρνο.

Ψωµί Ζυµωτό

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι λευκό
  • 1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο ή κρίθινο
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 25 γραµµ. µαγιά

Εκτέλεση

  1. Με δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό διαλύουµε την µαγιά και το µίγµα το βάζουµε σε µια λεκάνη.
  2. Προσθέτουµε στη µαγιά το µισό λευκό αλεύρι, ανακατεύουµε µέχρι να γίνει χυλός πηχτός.
  3. Το σκεπάζουµε και το αφήνουµε να "ανέβει" να διπλασιαστεί σε όγκο & να σχηµατιστούν φουσκάλες.
  4. Όταν η ζύµη φουσκώσει ρίχνουµε δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό και το αραιώνουµε, προσθέτουµε αλάτι, ελαιόλαδο και σιγά σιγά τα υπόλοιπα αλεύρια αναµειγµένα µέχρι να γίνει µια οµοιογενής ζύµη
  5. Σκεπάζουµε τη ζύµη και την αφήνουµε πάλι να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον για 40-50 λεπτά.
  6. Πλάθουµε σε ότι σχήµα θέλουµε τα ψωµιά και τα τοποθετούµε σε λαδωµένο ταψί.
  7. Τα αφήνουµε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 25 λεπτά και τα ψήνουµε στους 180 βαθµούς για 45 λεπτά.

Ψωµί µε Μέλι και Μπίρα

Υλικά

  • 1 αλεύρι που φουσκώνει µόνο του (500 γραµµ.)
  • 2 κουτ. της σούπας µέλι
  • 2 κουτ. της σούπας λάδι
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουτάκι µπίρα ζεστή

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε ένα µπολ το αλεύρι, το µέλι, το λάδι, προσθέτετε το αλάτι και τέλος την µπίρα.
  2. Ανακατεύετε και αφήνετε το µίγµα να φουσκώσει.
  3. Το βάζετε σε µικρό ταψάκι ή φόρµα και το ψήνετε στους 180° περίπου 30-40 λεπτά.

Ψωµί Σπιτικό Πολύσπορο

Υλικά

  • 400 γραµµ. αλεύρι σκληρό
  • 200 γραµµ. αλεύρι ολικής αλέσεως (ή 150 γραµµ. ολικής αλέσεως 150 γραµµ. µαλακό και 300 σκληρό)
  • 25 γραµµ. µαγιά νωπή
  • 400 ml νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 3 κουταλιές σπόρια για ψωµί (ηλιόσπορο κολοκυθόσπορο λιναρόσπορο)
  • 3 κουταλάκια σουσάµι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούµε το αλεύρι σε µεγάλη λεκάνη η στον κάδο του µίξερ και προσθέτουµε τη µαγιά το νερό το λάδι και το αλάτι και ζυµώνουµε µέχρι να έχουµε µια µαλακή ζύµη.
  2. Προσθέτουµε τα σπόρια (καθαρισµένα) και ζυµώνουµε ελαφρά µέχρι να ενσωµατωθούν στη ζύµη.
  3. Σε µια µακρόστενη φόρµα αλείφουµε µε λάδι και πασπαλίζουµε το µισό σουσάµι.
  4. Τοποθετούµε τη ζύµη στη φόρµα και πασπαλίζουµε µε το υπόλοιπο σουσάµι.
  5. Σκεπάζουµε και ανάβουµε το φούρνο στους 50 βαθµούς.
  6. Όταν ανέβει η θερµοκρασία σβήνουµε το φούρνο και µετά βάζουµε το ζυµάρι, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Ψήνουµε το ψωµί στους 180 βαθµούς για 45 περίπου λεπτά.

* 4 συνταγές με πρωταγωνιστή το φιστίκι

Επίσης...

Ψωµί Σπιτικό Πολύσπορο

Η συνταγή για σπιτικό πολύσπορο ψωμί.

Ψωµί µε Μαγιά

Η συνταγή για ψωμί με μαγιά.

Περισσότερα από

Ψωµί µε Μέλι και Μπίρα

Πώς θα φτιάξεις ψωμί με μέλι και μπίρα.

Ψωµί Σπιτικό

Η συνταγή για το πιο εύκολο σπιτικό ψωμί.

Ψωµί Χωριάτικο

Η συνταγή για χωριάτικο ψωμί.

Κιµαδοφέτες

Η συνταγή για κιμαδόφετες.

Λιόψωµο Μάνης

Η συνταγή για λιόψωμο Μάνης.

Λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας

Η συνταγή για λαγάνα της Καθαρής Δευτέρας.

Γρήγορο Σταφιδόψωμο

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και γρήγορο σταφιδόψωμο.

"Πίτσα" με Ψωμί, Ντομάτα και Μανούρι

Ένας απίστευτος συνδυασμός από ωμή και ψημένη ντομάτα, τηγανητό σκόρδο και μανούρι πάνω σε μια τραγανή βάση από ψημένο μπαγιάτικο ψωμί.

Πίτσα χωρίς Ενοχές

Αν δοκιμάσετε τη νοστιμιά τους, μπορεί και να απαρνηθείτε για πάντα την κανονική πίτσα.

Πίτσα στη Στιγμή

Η συνταγή για την πιο γρήγορη πίτσα που έφτιαξες ποτέ.