Υλικά
1/2 κ. μοσχαρίσιο κιμά
1/2 κ. αρνίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο αβγό
1 φλ. τσ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
1 φλ. τσ. φέτα σε τρίμματα
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. τριμμένη κανέλλα
1/2 κ.γ. κίμινο σε σπόρους
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
γιαούρτι στραγγιστό, σκόρδο, μαϊντανό, βούτυρο, μπούκοβο, κρεμμύδι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε 20-25 ξύλινα σουβλάκια σε νερό επί 20 λεπτά για να μην καούν στο ψήσιμο.
Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε νερό να τις σκεπάζει για 30 λεπτά.
Περνάμε από τη μουλινέτα το κρεμμύδι.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό.
Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις σταφίδες, τη φέτα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε αρκετά ώστε να ενοποιηθεί το μείγμα.
Ιδανικά, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη να δέσουν οι γεύσεις τουλ. για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 200ο C.
Δοκιμάζουμε σ’ ένα καλαμάκι πόση ποσότητα κιμά θα χρειαστούμε για ένα μέτριο κεμπάπ και χωρίζουμε το μείγμα στα ανάλογα κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σαν μεγάλο σουτζουκάκι και το ακουμπάμε στην παλάμη μας.
Τοποθετούμε ένα καλαμάκι επάνω στον κιμά πιέζοντας και σφίγγουμε το μείγμα ν΄αγκαλιάσει το καλαμάκι σε σχήμα κυλίνδρου.
Λαδώνουμε μια σχάρα, την τοποθετούμε 10 εκ. κάτω από το γκρίλ και βάζουμε από κάτω ένα ταψί με λίγο νερό. Αραδιάζουμε τα κεμπάπ και τα ψήνουμε γύρω στα 8 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος τους) γυρίζοντάς τα 1 φορά.
Χτυπάμε το γιαούρτι με το σκόρδο τριμμένο, αλάτι και πιπέρι. Σ’ ένα τηγανάκι καίμε το βούτυρο με λίγο μπούκοβο για 2-3 λεπτά. Το ρίχνουμε επάνω στο γιαούρτι και σερβίρουμε σε μπολ συνοδεύοντας με ροδέλες κρεμμυδιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό στο πλάι.