Υλικά
½ κιλό γαύρο
16 αμπελόφυλλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
½ κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
αλάτι, πιπέρι
2 ντομάτες σε φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Φιλετάρετε τα ψάρια και βάλτε τα με τη σειρά σε ένα βαθύ σκεύος.
Αλατοπιπερώστε τα και πασπαλίστε τα με την πάπρικα, τον άνηθο και τον δυόσμο.
Ανακατέψτε το ελαιόλαδο με το σκόρδο, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και περιχύστε τα ψάρια. Αφήστε τα σκεπασμένα στο ψυγείο για 20'.
Βράστε τα αμπελόφυλλα για 2'-3', στραγγίξτε τα, μοιράστε τον γαύρο επάνω τους και τυλίξτε τα σε ρολό. Στρώστε στο ταψί τις ντομάτες και βάλτε από πάνω με τη σειρά τα τυλιγμένα ψάρια.
Περιχύστε τα με τη μαρινάδα που περίσσεψε και ψήστε τα στον φούρνο στους 200°C για 10'. Πασπαλίστε τα με το κρεμμύδι και τον μαϊντανό και συνοδέψτε με φέτες λεμονιού.
Tip
Γαύρος ή σαρδέλες είναι τα πιο ταιριαστά για τη συνταγή.