Υλικά
Για τους λουκουμάδες
1 κιλό ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο
1 κουτάκι ξανθιά μπίρα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 γεμάτο κ.γλ. κορν φλάουρ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
σπορέλαιο για το τηγάνι
Για τη μαγιονέζα
2 κρόκους αβγών
1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξίδι
1 πολύ κοφτό κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
250 ml σπορέλαιο
4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. κάππαρη στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Για τη μαγιονέζα, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους κρόκους με τη μουστάρδα, το ξίδι, το αλάτι και το λεμόνι και χτυπάμε καλά με τον αβγοδάρτη, να ενοποιηθούν τα υλικά.
Σε λεπτή κλωστή, ρίχνουμε το λάδι, χτυπώντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη, μέχρι να δέσει η μαγιονέζα.
Στο τέλος προσθέτουμε την κάππαρη και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε με κουτάλι.
Για τους λουκουμάδες, σε μια λεκάνη ρίχνουμε την μπίρα, το αλεύρι, το μπέικιν και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να πάρουμε έναν λείο χυλό.
Διαλύουμε σε ίνες τον μπακαλιάρο με τα χέρια μας και τον προσθέτουμε στον χυλό μαζί με τα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο (μπορούμε να βάλουμε επιπλέον μυρωδικά, όπως μαραθόσπορο σπασμένο στο γουδί, ρίγανη, μαντζουράνα ή μαϊντανό).
Γεμίζουμε ως τη μέση με σπορέλαιο μια κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνουμε κουταλιές κουταλιές από το μίγμα. Προσοχή! Για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, βάζουμε λίγους λίγους τους λουκουμάδες.
Τους γυρίζουμε με δυο πιρούνια από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν.
Τους στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με τη μαγιονέζα.
Tip
Με 1 κ.γλ. μίγμα μπαχαρικών για ψάρι θα έχουμεπερισσότερο άρωμα: μπορούμε να πασπαλίσουμε με το μίγμα τους λουκουμάδες αφού τους τηγανίσουμε.