Υλικά
Υλικά
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κιλό αρνίσια σπάλα με κόκαλο και
1/2 κιλό χωρίς κόκαλο, όλο κομμένο σε κύβους 4 εκ. περίπου
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 1/2 - 3 κουταλάκια φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 - 1 κουταλάκι Ρας ελ Χανούτ (βλ. συνταγή)
Ελάχιστο κουρκουμά,(turmeric) σε σκόνη
Λίγες κλωστίτσες σαφράν
1 κιλό αποξηραμένα σύκα, μουσκεμένα σε νερό για 3 ώρες
1 κουταλάκι μέλι
2 ξύλα κανέλας, 7,5 εκ. το καθένα
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές ξίδι από κόκκινο κρασί
3 κουταλιές καβουρδισμένο σουσάμι
Παρασκευή
Τοποθετήστε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το αρνί, σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα, χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει.
Προσθέστε 1 κουταλάκι πιπέρι, το Ρας ελ Χανούτ, τον κουρκουμά, το σαφράν και ένα λίτρο νερό.
Συνεχίστε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά για 1 περίπου ώρα, μέχρι το αρνί να γίνει τρυφερό.
Προσθέστε του αλάτι και πιπέρι.
Στο μεταξύ, τοποθετήστε, σε μια άλλη κατσαρόλα, τα σύκα, 2 κουταλιές από το υγρό μέσα στο οποίο μούλιασαν, το μέλι και την κανέλα.
Αφήστε τα να βράσουν σε δυνατή φωτιά, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά.
Βγάλτε το αρνί από την κατσαρόλα προσεκτικά, με τρυπητή κουτάλα, και σκεπάστε το.
Προσθέστε στη σάλτσα της κατσαρόλας το ξίδι και αφήστε την να βράσει μέχρι να μείνει 1 1/2 φλιτζ.
περίπου.
Βάλτε πάλι μέσα στη σάλτσα το αρνί και τα σύκα και βράστε τα όλα μαζί για 2 λεπτά.
Σερβίρετε το φαγητό σκέτο πασπαλισμένο με καβουρδισμένο σουσάμι ή με κους-κους (το βρίσκουμε στο σούπερ-μάρκετ).
Με αυτό το πιάτο δοκιμάζουμε τη σοφιστικέ πλευρά της μαροκινής κουζίνας.