Υλικά
1 κιλό χοιρινό σε μερίδες, κατάλληλο για φούρνο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
4 πράσα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
1 κ.γλ. θυμάρι
1 ξυλάκι κανέλας
1 κιλό μήλα κομμένα στα τέσσερα
1 δαφνόφυλλο
γαρίφαλο τριμμένο στην άκρη του κουταλιού
½ φλιτζ. μαύρες σταφίδες
1 κουτάκι μαύρη μπίρα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα.
Στην ίδια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα μήλα μέχρι να ροδίσουν.
Μεταφέρουμε και τα μήλα στη γάστρα, μαζί με το ελαιόλαδο και το βούτυρο, και προσθέτουμε τα πράσα, το κρεμμύδι, το θυμάρι, την κανέλα, το δαφνόφυλλο, το γαρίφαλο, τις σταφίδες, την μπίρα, αλάτι και πιπέρι. (Για περισσότερη ένταση, μπορούμε από την προηγούμενη μέρα να μαρινάρουμε το κρέας στην μπίρα, μαζί με το κρεμμύδι, το πράσο, αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.)
Ψήνουμε με σκεπασμένη τη γάστρα για 2 ώρες. Δυο τρεις φορές στην πορεία ανακατεύουμε, να σκεπαστούν τα υλικά με τη σάλτσα.
Μόλις μαλακώσει εντελώς το κρέας, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
Tip
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε ένα ρολό ή ένα απλό κοτόπουλο, αλλά και ένα μοσχαρίσιο νουά.