Υλικά
1 κιλό σαρδέλες ολόφρεσκες
2 κ.γλ. αλάτι
χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
1 ποτήρι ξίδι αψύ
½ ποτήρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις σαρδέλες και αφαιρούμε τα εντόσθια και τα κεφάλια.
Τις φιλετάρουμε και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Τις βάζουμε σε ένα δοχείο σε στρώσεις εναλλάξ με αλάτι, τις καλύπτουμε καλά με το ξίδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, κλείνουμε το δοχείο και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Παλιότερα άφηναν τα ψαράκια να ψηθούν στο αλάτι και στο ξίδι για πάνω από 24 ώρες. Έτσι όμως βγαίνουν πολύ αλμυρά και αφυδατώνονται. Ελάχιστες ώρες είναι αρκετές για μια μαριναρισμένη, ολόγλυκια, βελούδινη σαρδέλα.
Τις σερβίρουμε με ελαιόλαδο. Μπορούμε να τις βάλουμε και πάνω σε έναν ντάκο με ντομάτα ή πάνω στη χωριάτικη, στην ντοματοσαλάτα, στη φάβα ή σε μια πολίτικη σαλάτα.
Αν μας περισσέψουν, τις διατηρούμε στο ψυγείο, καλυμμένες με ελαιόλαδο.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε σκόρδο, καυτερή ή πράσινη πιπεριά, ρίγανη ή μαϊντανό. Την ίδια συνταγή κάνουμε με οποιοδήποτε μικρό, ολόφρεσκο, φιλεταρισμένο ψαράκι.