Υλικά
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
2 φλιτζ. τριμμένο μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ φλιτζ. κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ξίδι
2 κρεμμύδια τριμμένα στο μούλτι
1 κ.σ. ρίγανη
λίγο αλάτι, πιπέρι
αλεύρι & καλαμποκέλαιο με ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αν έχουμε υπομονή, ψιλοκόβουμε πολύ καλά το χταπόδι με το χέρι. Αυτή η δουλειά γίνεται ευκολότερα αν το αφήσουμε για 1 ώρα στην κατάψυξη.
Διαφορετικά, όπως είναι ωμό, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το λιώνουμε στο μούλτι.
Το αφήνουμε για ½ ώρα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει.
Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και στο ξίδι και μετά το στύβουμε.
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε καλά όλα μαζί τα υλικά. Αν το μίγμα βγει αραιό, προσθέτουμε μερικές κουταλιές αλεύρι επιπλέον.
Βάζουμε το μείγμα για ½ ώρα στο ψυγείο να σφίξει και στη συνέχεια πλάθουμε κεφτεδάκια.
Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο, κατά προτίμηση σε κατσαρόλι αντί για τηγάνι, λίγα λίγα.
Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Ιδανικός ουζομεζές, οι χταποδοκεφτέδες ταιριάζουν με ταραμοσαλάτα, αλλά και με σκορδαλιά.
Tip
Μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να λιώσουμε στο μπλέντερ ένα ριγανάτο χταπόδι που μας περίσσεψε ή και οποιοδήποτε μαγειρεμένο.