Υλικά
2 κιλά αλεύρι σκληρό
100 γρ. μαγιά
2 φλιτζ. χλιαρό νερό για τη μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκάνισο κοπανισμένο
1 κ.σ. μαστίχα σε σκόνη
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
½ κ.σ. γαρίφαλο τριμμένο
½ φλιτζ. ροδόνερο
1 φλιτζ. σταφίδα ξανθή
½ φλιτζ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
σουσάμι για το πασπάλισμα
1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε 1 κ.σ. γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στα 2 φλιτζ. νερό μαζί με τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε και το αφήσουμε να φουσκώσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνοντας σιγά σιγά χλιαρό νερό και ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή ζύμη, πολύ μαλακή, που να κολλά ελάχιστα στα δάχτυλα.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει. Ξαναζυμώνουμε για 1'-2', κρατάμε λίγη ζύμη για να σχηματίσουμε τον σταυρό στην επιφάνεια και πλάθουμε την υπόλοιπη σε στρογγυλό καρβέλι.
Το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί που να το χωράει ίσα ίσα, φτιάχνουμε με δύο κορδόνια ζύμης τον σταυρό, τον τοποθετούμε από πάνω, πασπαλίζουμε με το σουσάμι, αλείφουμε με το αβγό και αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει για άλλη 1 ώρα.
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180°C για 1½ ώρα.
Tip
Ένα πανεύκολο ψωμί, που θα κλέψει τις εντυπώσεις με τα αρώματα και την όψη του. Δοκιμάστε το και θα μπείτε στον πειρασμό να το φτιάχνετε όλο τον χρόνο.