Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο σε μερίδες
1 δαφνόφυλλο
500 γρ. λάχανο τουρσί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 τριμμένο καρότο
2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό το χοιρινό μαζί με το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσει σχεδόν εντελώς. Το στραγγίζουμε.
Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια το λάχανο τουρσί και το στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα πήλινο γιουβέτσι ή σε οποιαδήποτε γάστρα βάζουμε το κρέας, το λάχανο, το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές, το σέλινο και το ελαιόλαδο, μαζί με το μισό μπούκοβο, αλάτι και λίγο πιπέρι (για φαγητό ελαφρώς λεμονάτο, προσθέστε και χυμό από 1 λεμόνι).
Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε τη γάστρα. Ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Καλό θα είναι να ανακατέψουμε προσεκτικά μια δυο φορές.
Μετά αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλη ½ ώρα, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να αποκτήσει μια μελωμένη κρούστα το φαγητό.
Σερβίρουμε με τον μαϊντανό και το υπόλοιπο μπούκοβο.
Tip
Μπορούμε να φτιάξουμε λάχανο τουρσί στιγμής! Ψιλοκόβουμε ½ λάχανο, το βάζουμε στο σουρωτήρι με αλάτι και 2 κ.σ. ξίδι και το τρίβουμε με τα χέρια να μαραθεί. Το αφήνουμε ½ ώρα στο σουρωτήρι, το ξεπλένουμε και είναι έτοιμο.