Υλικά
8 χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκαλο
15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 φλιτζ. τραχανά ξινό (ιδανικός ο κρητικός ξινόχοντρος)
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 γεμάτο κ.γλ. ρίγανη
2 κ.σ. μουστάρδα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
χυμό από ½ λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε ένα γιουβέτσι ή σε οποιαδήποτε γάστρα βάζουμε τις μπριζόλες και τις αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
Πάνω τους σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και τα ντοματίνια.
Σε ένα μπολ (ή στο μούλτι) ανακατεύουμε καλά το κρασί με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, μαζί με λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τις μπριζόλες, προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά οι μπριζόλες.
Αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μόλις βράσει πασπαλίζουμε με τον τραχανά. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθεί με το ζουμί του ταψιού και ψήνουμε για 10'-15', ανάλογα με τον τραχανά. Φροντίζουμε να μην τον παραψήσουμε, ώστε να βγει σπυρωτός.
Πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ρίγανη και σερβίρουμε.
Tip
Γίνεται και με κανονικές χοιρινές ή μοσχαρίσιες μπριζόλες, αλλά το λιπάκι του λαιμού δίνει μεγαλύτερη νοστιμιά.