Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
700 γρ. καλαμαράκια κατεψυγμένα
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
500 γρ. σπανάκι
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3-4 κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
χυμό από 1½ λεμόνι
2 αυγά
πιπέρι
Εκτέλεση
Στραγγίζoυμε καλά τα καλαμαράκια από τα νερά τους.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς για 1'-2'.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, φέρνουμε 2-3 βόλτες και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σπανάκι.
Ανακατεύουμε να μοιραστούν όλα τα υλικά ομοιόμορφα στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι, για 5' περίπου.
Στο τέλος βάζουμε και τα μυρωδικά, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε άλλα 5'.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σε ένα βαθύ μπολ πρώτα χτυπάμε καλά τα ασπράδια των αυγών και μετά ρίχνουμε και το λεμόνι με το πιπέρι και τους κρόκους.
Χτυπάμε καλά και σιγά σιγά με μια κουτάλα παίρνουμε το ζουμάκι από το φαγητό και το ενώνουμε με το αυγολέμονο. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα όλη τη σάλτσα, κουνάμε να πάει παντού και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Μπορείτε πάντως και να παραλείψετε τελείως το αυγόκομμα.
Tip
Aν λείψει κάποιο φρέσκο μυρωδικό, δεν πειράζει. Μπορούμε να βάλουμε και ξερό δυόσμο ή να προσθέσουμε μια φρέσκια ψιλοκομμένη ντοματούλα.