Υλικά
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα φύλλα
350 γρ. καπνιστή μπριζόλα χωρίς κόκαλο, σε μπουκιές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 συσκευασία κονκασέ περασμένο από το μούλτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
3 κ.σ. αλεύρι
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1 φλιτζ. κίτρινο τυρί τριμμένο
½ γιαούρτι στραγγιστό
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
6 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση
Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό το μακαρονάκι για 3' λιγότερο από ό,τι λέει το πακέτο. Το στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό όπου έβρασε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι με το καπνιστό χοιρινό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σβήνουμε με τον χυμό ντομάτας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το σκόρδο, πιπέρι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε και το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 2 φλιτζ. από το νερό όπου έβρασε το μακαρονάκι.
Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το τυρί, το γιαούρτι, τη ρίγανη και το αυγό και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε καλά τη φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση και ντύνουμε τα τoιχώματα με τα 3 φύλλα κρούστας, αφού λαδώσουμε χωριστά το κάθε φύλλο.
Γεμίζουμε τη φόρμα με το μακαρονάκι. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε κι αυτά ένα ένα, και πιέζουμε τις άκρες τους να μπουν μέσα στα τοιχώματα της φόρμας.
Ψήνουμε για περίπου 40', μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρά για 15' και μετά το ξεφορμάρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Tip
Γίνεται και στη μακρόστενη φόρμα του κέικ. Βάζουμε οποιοδήποτε κοντό ζυμαρικό αντί για κοφτό μακαρονάκι και κάποιο άλλο πικάντικο αλλαντικό αντί για καπνιστή μπριζόλα. Γίνεται πολύ νόστιμο με σαλάμι αέρος ή μπίρας.