Υλικά
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
500 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
2 κ.σ. ούζο
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
16 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 συσκευασία κονκασέ
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. ρίγανη ή φρέσκο βασιλικό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σκέτο το χταπόδι σε μικρή κατσαρόλα, σκεπασμένο, σε μέτρια φωτιά.
Αλατίζουμε ελαφρά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στη 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει όλα τα ζουμάκια του. Αν το χταπόδι είναι φρέσκο ελληνικό, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι.
Όσο βράζει το χταπόδι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε τηγάνι βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 25', ανακατεύοντας πού και πού.
Περνάμε τη σος από το μούλτι, για πιο βελούδινη υφή.
Στραγγίζουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε κομματάκια και το αλέθουμε στο μούλτι, να γίνει κιμάς. Πολτοποιούμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Θέλουμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλά όχι να τα λιώσουμε και να βγάλουν ζουμιά. Μουλιάζουμε το ψωμί.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ τον κιμά του χταποδιού, το κρεμμύδι και το σκόρδο, το ψωμί, ελαφρώς στυμμένο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το ούζο και το αυγό (προαιρετικά). Ζυμώνουμε με το χέρι μας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε ½ ώρα στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει σε ψηλό κατσαρολάκι που θα γεμίσουμε μέχρι τη μέση. Πλάθουμε μέτρια κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε, τα τινάζουμε και τα τηγανίζουμε γυρνώντας τα από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε τους κεφτέδες και πλάι τους τη σάλτσα σε μπολάκι.
Tip
Αν δεν μας αρέσει το ούζο, βάζουμε ξίδι. Ο μύθος ότι το χταπόδι δεν θέλει αλάτισμα δεν ισχύει, ιδίως για τα μεγάλα κατεψυγμένα χταπόδια των ωκεανών.