Παλιά, όταν οι νοικοκυρές στα χωριά της Λήμνου ζύμωναν το ψωμί της εβδομάδας, κρατούσαν λίγο από το ζυμάρι τους, το ζύμωναν με λαδάκι και καλαθάκι Λήμνου και έφτιαχναν αυτά τα ωραία κιλίκια (στην τοπική διάλεκτο) για τα παιδάκια του σπιτιού και της γειτονιάς, που περίμεναν πώς και πώς τη λιχουδιά, κρεμασμένα γύρω από τον ξυλόφουρνο. Παράξενη, πρωτόγνωρη γεύση, κάτι ανάμεσα σε μπισκότο και λαδόψωμο, γλυκιά, απαλή και βελούδινη, χωρίς πικάντικες εντάσεις.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι σταρένιο για όλες τις χρήσεις
200 γρ. καλαμποκάλευρο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
400 γρ. φέτα ή, ακόμα καλύτερα, καλαθάκι Λήμνου
αλάτι
σουσάμι και ελαιόλαδο για το πασπάλισμα και το ταψί
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα δύο αλεύρια, λίγο αλάτι, τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
Προσθέτοντας χλιαρό νερό (όσο πάρει), ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και ελαστική ζύμη, που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Τη χωρίζουμε σε 6-7 μπαλάκια, τα βάζουμε σε μια λαδωμένη λεκανίτσα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν από 40' μέχρι 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε στρογγυλό πιτάκι, περίπου λίγο μεγαλύτερο από την παλάμη μας, σκορπίζουμε πάνω του μπόλικη φέτα, σαν βουναλάκι, το κλείνουμε προσεκτικά και το ζυμώνουμε ξανά. Σχηματίζουμε ένα μπαστουνάκι και το γυρίζουμε σε στρογγυλό στριφτάρι, όπως με όλες τις στριφτόπιτες.
Βάζουμε τα κιλίκια στο ρηχό ταψί του φούρνου, που θα στρώσουμε με χαρτί ψησίματος.
Με ένα πινέλο τα λαδώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι.
Τα ψήνουμε για 30' περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Tip
Αποφεύγουμε το σουσάμι αν δεν μας αρέσει ή πασπαλίζουμε τα κιλίκια με γλυκάνισο ή μαυροσούσαμο.