Υλικά
2 κιλά αλεύρι σταρένιο και λευκό ( 1/2 - 1/2 )
2 ποτήρια ελαιόλαδο
4 φακελάκια μαγιά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 χαρτάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. σόδα μαγειρική
1/2 ποτήρι νερού χυμό λεμόνι ή πορτοκάλι
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μαγιά με το 1 κ.γ. ζάχαρη και 1/2 κ.γ. αλάτι.
Ρίχνουμε και νεράκι χλιαρό (40 βαθμούς περίπου) και τα διαλύουμε.
Περιμένουμε περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει η ζύμωση και να φουσκώσουν.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε και τρίβουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και να μη μείνουν κομπαλάκια μέσα στη ζύμη.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (τη σόδα διαλυμένη στο χυμό) και ζυμώνουμε.
Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, πλάθουμε μακρόστενα και λεπτά φραντζολάκια, που τα κόβουμε φέτες.
Τα αφήνουμε τουλάχιστον 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσουν.
Τα φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου να ψηθούν.
Όταν κρυώσουν τα κόβουμε και τα απλώνουμε σε ταψιά και τα ψήνουμε ξανά στους 150 βαθμούς (στον αέρα) μέχρι να ξεραθούν και να ροδίσουν.