Υλικά
Υλικά για 4-5 άτομα
1 κιλό μικρά καλαμαράκια ή μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο σε ροδέλες
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο (ή λευκό κρασί)
1 κοφτή κ.σ. μουστάρδα
1 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
300 γρ. κρητική γραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, καλά στραγγισμένα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και τα γυρίζουμε δυο τρεις βόλτες, να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα καλαμαράκια να ψηθούν για 15'. Δεν τα αφήνουμε να παραψηθούν, γιατί θα χάσουν τη γεύση τους και θα σκληρύνουν.
Στο τέλος ρίχνουμε τον βασιλικό μαζί με τη γραβιέρα και το πιπεράκι και σκεπάζουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τα σερβίρουμε με μανέστρα, με κοφτό μακαρονάκι ή απλά με μια σαλάτα.
Tip
Αν δεν βρούμε φρέσκο βασιλικό, βάζουμε μαϊντανό ή άνηθο. Την ίδια συνταγή κάνουμε και με σουπιές, γαρίδες ή καραβίδες και μύδια.