Υλικά
1,5 κιλό χοιρινό ωμοπλάτη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μήλο ψιλοκομμένο
1 κ. σ. μουστάρδα
1 κ. σ. ζάχαρη καστανή
1/5 κ.σ αλάτι
1/5 κ.σ. πιπέρι
1/5 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1/5 κ.σ. ξερό θυμάρι
3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο λιωμένο
1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 μεγάλο κυδώνι ή 2 μικρά
6-8 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε το κρέας.
Σε ένα ταψί φτιάχνουμε τη μαρινάδα με όλα τα υλικά εκτός από το κρασί.
Με γάντια απλώνουμε τη μαρινάδα στο κρέας και αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο μισή ώρα ή όλη τη νύχτα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές, ρίχνουμε τη μαρινάδα, τα κυδώνια και στο τέλος σβήνουμε με το κρασί.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα ή σε ταψί, το οποίο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C, για περίπου 1 ώρα.
Αφαιρούμε από τη γάστρα τα κυδώνια, προσθέτουμε τα μισά δαμάσκηνα της συνταγής και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.
Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το φαγητό και με δυο πιρούνια διαλύουμε το κρέας σε κομμάτια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το ψήσιμο (χωρίς να είναι σκεπασμένο), για άλλη 1 ώρα.
Το κρέας στο τέλος θα είναι πολύ τρυφερό, με μια υπόξινη γεύση.