Υλικά
4 κιλά μπούτι χοιρινό
χυμός δύο πορτοκαλιών
2 πορτοκάλια σε φέτες
1 ξινόμηλο σε φέτες
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
1 φλιτζάνι κρασί άσπρο
1 φλιτζάνι νερό
2 ξυλαράκια κανέλας
10 γαρίφαλα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά δενδρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνετε. Ετοιμάζετε τη μαρινάδα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
Μέσα σ’ αυτή τη μαρινάδα βάζετε το χοιρινό, το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Κατά διαστήματα το γυρίζετε ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.
Την επόμενη μέρα βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο, το βάζετε σε ένα μεγάλο ταψί, το περιχύνετε με τη μαρινάδα και προσθέτετε λίγο νερό.
Το σκεπάζετε με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου.
Καλύπτετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε 180 βαθμούς για περίπου 3 1/2 ώρες.
Κατά διαστήματα το γυρίζετε και το περιβρέχετε με το ζουμί του.
Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Προς το τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε το χοιρινό να ροδίσει.