Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
8 φέτες ψωμί για τοστ
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή θυμάρι ή φρέσκο βασιλικό)
3 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (ή άνηθο ή δυόσμο, φρέσκο ή ξερό)
1 κ.σ. εστραγκόν ξερό
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
80 γρ. γραβιέρα τριμμένη
80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και 2 κ.σ. για το πασπάλισμα
6 αβγά
800 ml γάλα
φρυγανιά τριμμένη για την κρούστα
αλάτι, πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
Ψήνουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, μέχρι να βγάλει το λίπος του.
Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα τυριά. Σε άλλο ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια με τα αρωματικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί και κόβουμε κάθε φέτα ψωμιού σε τρεις λωρίδες.
Στρώνουμε μια στρώση ψωμί στο ταψί.
Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο από το μίγμα των μυρωδικών.
Συνεχίζουμε με τυρί και μπέικον.
Επαναλαμβάνουμε με στρώση ψωμιού, τυριού, μπέικον και αρωματικών.
Τελειώνουμε με μια στρώση ψωμιού.
Χτυπάμε καλά τα αβγά με το γάλα και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε ομοιόμορφα το ταψί.
Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε το σουφλέ για 45', μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Tip
Αντί για μπέικον, μπορούμε να βάλουμε μαγειρεμένο κιμά που μας περίσσεψε, οποιοδήποτε αλλαντικό ή κοτόπουλο, βραστό ή ψητό. Στα τυριά αυτοσχεδιάζουμε με ό,τι περισσεύει στο ψυγείο.