Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο σε φέτες
1 κιλό βρασμένα παντζάρια κομμένα σε χοντρές ροδέλες
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κ.γλ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
αλάτι
Για τη σκορδαλιά
2 μέτριες ψητές ή βραστές πατάτες, ζεστές
2 κρόκους αβγών
2 σκελίδες σκόρδο
½ κ.γλ. ίνες σαφράν διαλυμένες σε ½ ποτήρι ζεστό νερό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη σκορδαλιά: Σε ένα μπολ λιώνουμε την πατάτα με το πιρούνι, προσθέτουμε λίγο λίγο το σαφράν με το νερό του, το σκόρδο, τους κρόκους, αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι, όπως στη μαγιονέζα, και ταυτόχρονα ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη, μέχρι να πάρουμε μια σάλτσα με την υφή της μαγιονέζας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο παραπάνω νερό ή ελαιόλαδο.
Ετοιμάζουμε και τα παντζάρια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα παντζάρια και από τις δύο πλευρές σε δυνατή φωτιά για 1' περίπου.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, σβήνουμε με το πορτοκάλι, αλατίζουμε και ρίχνουμε το βούτυρο.
Μόλις η σάλτσα δέσει, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Φτιάχνουμε τέλος το ψάρι: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού κάψει βάζουμε τον μπακαλιάρο με την πέτσα προς τα κάτω.
Κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και τον σοτάρουμε από όλες τις πλευρές.
Για να γίνει ζουμερός και τρυφερός, πρέπει να προσέξουμε να μην τον παραψήσουμε.
Μόλις ασπρίσει, σημαίνει πως έχει ψηθεί.
Στο πιάτο σερβίρουμε τη σκορδαλιά, το ψάρι και πλάι τα παντζάρια και περιχύνουμε με τη σάλτσα των παντζαριών.
Tip
Ο μπακαλιάρος εδώ μπορεί να είναι ξαλμυρισμένο φιλέτο ή φρέσκος ή κατεψυγμένο φιλέτο. Η ίδια συνταγή όμως γίνεται και με οποιοδήποτε ψάρι σε φέτα.