Υλικά
1 μεγάλη κούπα αλεύρι ολικής
1 μεγάλη κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
χλιαρό νερό
8 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα
1 κ.σ. φασκόμηλο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγο γάλα για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά και τα δύο αλεύρια με το αλάτι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό και το λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά (ζυμώνοντας, προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, γιατί μπορεί να ξεγελαστούμε και να μας βγει αραιό το ζυμάρι, οπότε θα προσθέσουμε λίγο παραπάνω αλεύρι).
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι που ίσα ίσα δεν θα κολλάει στα χέρια μας, μαλακό και εύπλαστο.
Το μεταφέρουμε στο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, το ξαναζυμώνουμε, μαζί με το τυρί και το φασκόμηλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και τα πλάθουμε σε ατομικά ψωμάκια.
Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου, αλείφουμε με γάλα τα ψωμάκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέσα στον σβηστό φούρνο μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τα βγάζουμε, ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 180°C και τα ψήνουμε για 45' ή μέχρι να ροδίσουν.
Tip
Εναλλακτικά, τα ψήνουμε μέσα σε φορμάκια για μάφιν. Αντί για γραβιέρα, βάζουμε οποιοδήποτε κίτρινο τυρί ή και ένα λαδοτύρι.