Υλικά
6 καλαμάρια μεγάλα ή 12 μικρότερα φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
1 φλιτζ. ψιλοκομμένος άνηθος
150 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 κονκασέ
χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1 κύβο, διαλυμένο σε 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε κατά μέρος για τη γέμιση.
Αλατοπιπερώνουμε τα καλαμάρια καλά, μέσα έξω και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα τηγάνιζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί.
Προσθέτουμε το ρύζι και το κονκασέ και ανακατεύουμε.
Μετά από 5 λεπτά περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα 3/4. Κλείνουμε το άνοιγμα κάθε καλαμαριού με οδοντογλυφίδα.
Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τρύπα στο πίσω μέρος των καλαμαριών για να βγαίνει ο ατμός και να μην σκάσουν κατά το ψήσιμο.
Τη γέμιση που θα περισσέψει τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί ανάμεσα στα καλαμάρια.
Περιχύνουμε με το ζωμό και το ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.