Υλικά
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
1 κουταλάκι μαγιά σκόνη
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 1/2 με 3 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία λεκάνη το νερό και διαλύουμε τη μαγιά χρησιμοποιώντας ξύλινο κουτάλι περιστρέφοντας μόνο στην ίδια φορά.
Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως 1 φλιτζάνι τη φορά.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το κουτάλι κάνοντας τον κύκλο 100 φορές.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον για μισή ώρα.
Το καλύτερο είναι να την αφήσουμε για 8 ώρες σε δροσερό μέρος , έτσι θα έχει η πίτα πιο πλούσια γεύση.
Μόλις βγάλουμε τη μεμβράνη πασπαλίζουμε τη ζύμη μας με αλάτι και ανακατεύοντας πάντα στην ίδια φορά προσθέτουμε και το λάδι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι 1 φλιτζάνι τη φορά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε όταν πια δεν μπορούμε με το κουτάλι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Πρέπει να είναι κάπως σφικτή.
Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ και τη φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε σφιχτά το μπολ με πλαστική μεμβράνη.
Αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου δύο με τρεις ώρες.
Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και τη ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, όσο δουλεύουμε το ένα κρατάμε το άλλο καλυμμένο.
Χωρίζουμε τώρα τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και με ελαφρά αλευρωμένα χέρια τα κάνουμε μπάλες.
Ανοίγουμε με τον πλάστη την κάθε μπάλα σε μία πίτα. Βάζουμε τις πίτες σε ταψί και ψήνουμε μέχρι να μοιάζουν με μπαλόνια ή 3 με 5 λεπτά.