Υλικά
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1 κούπα ζεστό νερό (χλιαρό)
1 κ.σ. ξίδι
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τα 2 φακελάκια μαγιάς, την κούπα με το χλιαρό νερό, την κουταλιά με το ξίδι και την κούπα με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Έπειτα ρίχνουμε μια κουταλιά ζάχαρη μαύρη, μια κουταλιά αλάτι, μια κουταλιά ελαιόλαδο και μια κούπα αλεύρι ολικής άλεσης.
Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές ζυμαράκι (αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο ακόμη).
Το βάζουμε σε μια φόρμα με λαδόκολλα ή σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και το αφήνουμε για μισή ώρα με σαράντα λεπτά να φουσκώσει.
Σε προθερμασμένο φούρνο βάζουμε μέσα το ψωμάκι αφού πρώτα το πασπαλίσουμε με μπαχαρικά αν θέλουμε (π.χ. πάπρικα ή ρίγανη).
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.