Υλικά
450 ml μπίρα
450 ml νερό
1 κ.σ. αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. μουστάρδα
4 φακελάκια μαγιά ξηρή
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 1.400 γρ.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την μπύρα, το νερό και τη μουστάρδα να χλιάνει.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε τη μαγιά.
Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το ένα κιλό αλεύρι και κάνουμε λακουβίτσα, ρίχνουμε τα υγρά υλικά και τη ζάχαρη με το αλατάκι και ζυμώνουμε καλά, προσθέτοντας και όσο αλεύρι πάρει.
Λαδώνουμε τις φόρμες που θα ψήσουμε το ψωμί ή τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος σκεπασμένα καλά.
Φουσκώνουν πολύ γρήγορα, γιατί έχουν πολύ μαγιά.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.