Υλικά
1 κιλό αλεύρι
1 κ.σ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο
600 ml γάλα
30 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με λίγο γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλάτι στο αλεύρι.
Κάνουμε τον κύβο της μαγιάς κομματάκια και πασπαλίζουμε πάνω του τη ζάχαρη και λίγο από το γάλα (περίπου 100 ml, να είναι χλιαρό και όχι πάνω από 40 βαθμούς).
Αφήνουμε τη μαγιά να ενεργήσει.
Στη λεκάνη με το αλεύρι κάνουμε μία λακούβα στη μέση, όπου βάζουμε το μείγμα της μαγιάς με τη ζάχαρη και το γάλα.
Ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι και περιμένουμε περίπου 15 λεπτά να κάνει φουσκάλες.
Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα.
Ρίχνουμε το μείγμα γάλατος-βουτύρου στο μείγμα αλευριού και ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη λεία που να μην κολλάει.
Θα πρέπει όμως να είναι ελαφρώς υγρή.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Όταν φουσκώσει πλέκουμε σε πλεξούδα , σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
Αλείφουμε με το μείγμα του αυγού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 45-50 λεπτά αν έχουμε κάνει μία μεγάλη πλεξούδα ή 35-40 λεπτά αν έχουμε κάνει 2 μικρότερες.
Αφήνουμε να κρυώσει.