Υλικά
1 κιλό αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
200 γρ. προζύμι (προαιρετικά)
50 γρ. μαγιά νωπή (σε περίπτωση που δεν βάλουμε προζύμι θα βάλουμε 90 γρ. μαγιά νωπή)
700 γρ. νερό χλιαρό
100 γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλάτι
3 κουταλιές διάφορα μπαχαρικά (ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, μοσχοκάρυδο ή ότι άλλο θέλετε)
Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαγιά μέσα σε ένα μπολ που έχουμε βάλει το χλιαρό νερό. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα δύο αλεύρια και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι και τα μυρωδικά της αρεσκείας μας.
Ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε.
Λίγο πριν τελειώσει το ζύμωμα βουτάμε τα χέρια μας στο λάδι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για είκοσι λεπτά.
Το ζυμάρι θα ζυγίζει περίπου δυόμιση κιλά.
Το κόβουμε κατά προτίμηση ανάλογα με το μέγεθος του ψωμιού που θέλουμε, συνήθως μισό κιλό.
Τα πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε (στρόγγυλα ή μακρόστενα) ή αν θέλουμε τα βάζουμε μέσα σε φόρμες.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος σκεπασμένα με νωπή πετσέτα.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και αν θέλουμε τα χαράζουμε ή ρίχνουμε σουσάμι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.