Υλικά
3 μέτρια μήλα περίπου
450 γρ. καθαρισμένα
1 πρέζα αλάτι
1 χούφτα σταφίδες ή περισσότερες
10-12 καρύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα περίπου 50-60 γρ.
2 κ.σ. ελαιόλαδο
660-670 γρ. αλεύρι αυτό που κάνουμε τσουρέκια
280 ml χλιαρό νερό...η χυμό μήλου, τότε θα είναι πιο φρουτώδες
1/2 κύβος φρέσκια μαγιά είναι στα 22 γρ.
1 κ.γ. ζάχαρη ή αν θέλουμε πιο γλυκιά βάζουμε περισσότερη
Εκτέλεση
Κόβουμε ένα μήλο σε μικρά κυβάκια τα άλλα τα τρίβουμε.
Ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά μέχρι να διαλυθεί.
Αν θέλουμε βάζουμε χυμό από μήλα τότε γίνεται πιο φρουτώδες το ψωμί μας.
Σε έναν κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι, τα μήλα τα τριμμένα με την ανακατεμένη μαγιά και ζυμώνουμε όλα μαζί 3 λεπτά.
Ανακατεύουμε στο τέλος τα κομμάτια μήλου, σταφίδες και ξηρούς καρπούς και ξανά ζυμώνουμε λίγο ακόμη να ενωθούν καλά, η ζύμη είναι ελαφρώς υγρή και λίγο κολλώδης, αν κολλάει πολύ, βάζουμε πολύ λίγο αλεύρι, σχεδόν 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Αυτή η ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή.
Το κάνουμε σε μπάλα αλείφουμε με 1- 1 1/2 κουταλιές σούπας λάδι και γρήγορα το ζυμώνουμε για λίγο ακόμη.
Πλάθουμε ένα μακρόστενο καρβέλι και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Το βάζουμε επάνω σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα πυρέξ με νερό.
Ψήνουμε το ψωμί μας για 35 λεπτά σε ζεστό φούρνο στους 230 βαθμούς.
Το ψεκάζουμε πότε-πότε με νερό.