Υλικά
1 κοτόπουλο
6 κούπες νερό
1/4 κούπας λάδι
1 μικρό καρότο (προαιρετικά)
1 μικρό κρεμμύδι (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι
1/3 κούπας ρύζι Καρολίνα
1 αυγό
1/3 κούπας χυμό λεμονιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε από το κοτόπουλο την εξωτερική πέτσα.
Αφαιρούμε τα εντόσθια και πλένουμε το κοτόπουλο το καλά μέσα και έξω.
Το τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το νερό επάνω στη φωτιά και πριν αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε από την επιφάνεια τον αφρό που σχηματίζεται.
Ρίχνουμε μέσα το λάδι, το καρότο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και βράζουμε, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και αδειάζουμε το ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα, περνώντας τον από λεπτή σίτα.
Τον βάζουμε στη φωτιά, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το ρύζι κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αν θέλουμε και τα τρυφερά κρεατάκια του κοτόπουλου, ψιλοκομμένα.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι, 20 λεπτά περίπου.
Σ’ ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αυγό.
Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε δυο-τρεις κουταλιές από τη ζεστή σούπα.
Αδειάζουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα, ανακατεύοντας ζωηρά.
Την πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι και τη σερβίρουμε ζεστή, συνοδεύοντάς τη με το βρασμένο κοτόπουλο, ζεστό ή κρύο, γαρνιρισμένο με μαγιονέζα.
Αν δεν σας αρέσει η γεύση από το αυγολέμονο, προσθέτουμε στη σούπα μόνο το χυμό λεμονιού.