Υλικά
1 χοιρινή κόντρα χωρίς κόκαλα (περίπου 2 κιλά)
4 μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ρίζα φινόκιο ψιλοκομμένο
λίγο ξερό ή φρέσκο φασκόμηλο και δεντρολίβανο
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
200 ml ουίσκι
500 γρ. ψωμί κομμένο σε μικρά κομμάτια
250 ml χυμό μήλου
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ανοίξτε το κρέας με το μαχαίρι, χαράζοντάς το κατά μήκος στη μέση.
Αλατοπιπερώστε το από όλες τις πλευρές.
Βάλτε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Ρίξτε το μπέικον και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Βάλτε μετά τα μήλα, το φινόκιο, το μπαχάρι και τα μυρωδικά.
Αλατίστε και βράστε για λίγα λεπτά.
Σβήστε με ένα σφηνάκι ουίσκι, ρίξτε το ψωμί και ανακατέψτε.
Απλώστε το μίγμα στην εσωτερική πλευρά του κομμένου κρέατος.
Τυλίξτε το ρολό, δέστε το και βάλτε το σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή γάστρα.
Σοτάρετέ το με λίγο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Σβήστε με το υπόλοιπο ουίσκι, ρίξτε τον χυμό μήλου, σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 3 ώρες.
Όταν ψηθεί, στραγγίξτε τη σάλτσα από τη γάστρα, βάλτε τη σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
Σερβίρετε το κρέας σε φέτες, με τη σάλτσα του.
Tip
Δεν ανοίγουμε τη γάστρα όσο μαγειρεύεται το φαγητό. Το μυστικό για τέλειο αποτέλεσμα είναι το πολύωρο μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία.