Υλικά
Για τα κότσια:
3 μικρά κότσια (ή δύο μέτρια)
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά κέρατο
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
3-4 σπυριά μπαχάρι
1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
1 δαφνόφυλλο
1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για τις πατάτες:
πατάτες
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
χυμό ενός λεμονιού,
μουστάρδα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ζητάμε από τον κρεοπώλη τρία μικρά κότσια και του ζητάμε να τα καθαρίσει.
Εάν θέλουμε μπορούμε να τα μαρινάρουμε από το προηγούμενο βράδυ, αφού προηγουμένως τα πλύνουμε καλά, βάζοντας ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μία πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι.
Αν δε θέλουμε να τα μαρινάρουμε (γίνεται εξίσου νόστιμο), τότε αφού πλύνουμε τα κότσια καλά παίρνουμε αλάτι και πιπέρι τα τρίβουμε καλά και τα βάζουμε με όλα τα προηγούμενα υλικά κι ένα φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο στη γάστρα κι αφού κλείσουμε το καπάκι, το αφήνουμε να ψηθεί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για δύο περίπου ώρες, ελέγχοντας αν χρειαστεί να γυρίσουμε τα κότσια και να προσθέσουμε λίγο κρασί.
Εάν μας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό προσθέτουμε και το χυμό μισού πορτοκαλιού. Το μυστικό είναι να μη βάλουμε καθόλου νερό.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σ΄ ένα μεγάλο σκεύος. Εάν έχουμε και μικρές στρόγγυλες πατατούλες είναι ακόμη πιο εμφανίσιμο.
Βάζουμε αλάτι, ρίγανη, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, χυμό λεμονιού, ένα κουτάλι μουστάρδα, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Ανοίγουμε τη γάστρα και μαζεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μυρωδικά και τα λαχανικά, εκτός από το δαφνόφυλλο και απλώνουμε τις πατάτες γύρω γύρω από τα κότσια.
Κλείνουμε τη γάστρα κι αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα.
Λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο κι αν σας αρέσει ξεροψημένο, βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα και ανεβάζουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς, ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.