Υλικά
1 κουταλιά μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουταλιά αλάτι
2 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές λάδι
3 ή 3,5 φλιτζάνια αλεύρι
3 κουταλιές τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή παρμεζάνα - προαιρετικά)
3 κουταλιές ψιλοκομμένες ελιές (προαιρετικά) ή 3 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα:
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
1 κουταλιά κύμινο
ή 4 κουταλιές παπαρουνόσπορο ή 2 κουταλιές σουσάμι
Εκτέλεση
Βάζετε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με νερό, ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι.
Προσθέτετε, αν θέλετε, το τριμμένο τυρί ή τις ψιλοκομμένες ελιές ή το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ώστε να πάρει η ζύμη γεύση τυριού, ελιάς ή κρεμμύδι αντίστοιχα.
Τέλος, ρίχνετε αρκετό αλεύρι να γίνει η ζύμη μαλακή.
Ακουμπάτε τη ζύμη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία.
Προσθέτετε αλεύρι αν χρειαστεί για να μην κολλάει η ζύμη.
Αλείφετε με λάδι, σκεπάζετε και αφήνετε τη ζύμη να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί (θα χρειασθούν περίπου 40 λεπτά).
Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε απαλά τη ζύμη σε 20 ίσα κομμάτια.
Τεντώνετε μαλακά κάθε κομμάτι ώστε να φτάσει το μήκος 30-35 εκ.
Τοποθετείτε τα κριτσίνια σε λαδωμένη λαδόκολλα και σε απόσταση περίπου 1 εκ. το ένα από το άλλο.
Ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τα κριτσίνια ζεστά ή τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
Γαρνίρετε τα κριτσίνια όσο είναι ακόμα ζεστά, αλείφοντας απλώς με ελαφρά χτυπημένο αυγό ή αλείφοντας με το αυγό και πασπαλίζοντας με ένα από τα υλικά της γαρνιτούρας.