Υλικά
Υλικά για 4 άτομα
1 μεγάλο ψαρονέφρι
16 γαρίδες jumbo, καθαρισμένες
12 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/4 κούπας Μαυροδάφνη
4 κ.γ. χοντρό αλάτι
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 κούπας λευκό ξίδι
2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά)
φύλλα φρέσκου βασιλικού για το στόλισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε προσεκτικά το ψαρονέφρι από λιπάκια και πέτσες.
Ψιλοκόβουμε τις 8 σκελίδες από το σκόρδο και τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με το μισό ελαιόλαδο, τη μαυροδάφνη, 2 κ.γ. αλάτι και 1/2 κ.γ. πιπέρι.
Βάζουμε τη μαρινάδα σε μια σακούλα, προσθέτουμε το ψαρονέφρι, πιέζουμε να φύγει ο αέρας, δένουμε τη σακούλα και τη βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για ένα βράδυ.
Ψιλοκόβουμε τις 4 υπόλοιπες σκελίδες σκόρδου και τις αναμειγνύουμε σε ένα μπολάκι με όλα το εναπομείναντα υλικά (εκτός από το βασιλικό). Το φυλάμε στη συντήρηση του ψυγείου για ένα βράδυ.
Βάζουμε ένα σχαροτήγανο σε υψηλή φωτιά να ζεσταθεί.
Στοιχίζουμε 8 γαρίδες και τις περνάμε σε δύο καλαμάκια, ώστε να μπορούμε να τις ψήσουμε και να τις γυρνάμε εύκολα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τις άλλες 8.
Τις αλείφουμε και από τις δύο πλευρές με τη σάλτσα πάπρικας - σκόρδου και τις αφήνουμε να μαριναριστούν, όσο ψήνουμε το ψαρονέφρι.
Βγάζουμε το ψαρονέφρι από το ψυγείο, χύνουμε τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το βάζουμε να ψηθεί. Ψήνουμε για 3 λεπτά, γυρίζουμε πλευρά και ψήνουμε για άλλα 3 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά τη διαδικασία (συνολικά 12 λεπτά). Βγάζουμε το ψαρονέφρι και το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε τις γαρίδες στο σχαροτήγανο και ψήνουμε για 45 δευτερόλεπτα την κάθε πλευρά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τη διαδικασία (συνολικά 3 λεπτά). Με το που τις βγάλουμε τις αλείφουμε άλλη μια φορά με τη σάλτσα.
Σε μία σανίδα κοπής κόβουμε το ψαρονέφρι σε ροδέλες πάχους 3 εκ. και φυλάμε τους χυμούς που βγάζει. Τους αναμειγνύουμε με τη σάλτσα.
Μοιράζουμε το ψαρονέφρι στα πιάτα, βάζουμε από πάνω τις γαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Αν θέλουμε περιχύνουμε και με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
Διακοσμούμε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με ένα ωραίο πιλάφι.