Υλικά
•2 κότσια χοιρινά (1.100 - 1.200 γρ. και τα δύο)
•2 κουτ. σούπας μουστάρδα
•2 σκελίδες σκόρδο
•1 κουτ. σούπας μέλι
•1 ποτηράκι λάδι
•αλάτι, πιπέρι
•1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
•2 κουτ. σούπας μουστάρδα
•1 κουτ. σούπας μέλι
•3 - 4 φύλλα δάφνης
•5 - 6 κόκκους μπαχάρι
•5 - 6 καρότα κομμένα σε ροδέλες
•λίγο σέλερι ψιλοκομμένο
•χυμό από 1 πορτοκάλι
•1 πορτοκάλι σε ροδέλες
•1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα ολόκληρη
•2 κλωναράκια δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Ανάβω τον φούρνο στους 200°C. Βάζω στη γάστρα τα κότσια, αφού τα αλατοπιπερώσω.
Χτυπάω στο μούλτι 2 κουταλιές μουστάρδα, 1 κουταλιά μέλι, το λάδι και το σκόρδο και περιχύνω τα κότσια, προσθέτοντας και λίγο νερό.
Αλατοπιπερώνω τις πατάτες και τις περιχύνω και αυτές με ένα μίγμα από μουστάρδα και μέλι.
Βάζω και τις πατάτες στη γάστρα και προσθέτω τη δάφνη, το μπαχάρι, τα καρότα, το σέλερι, τις ροδέλες και τον χυμό του πορτοκαλιού, το δεντρολίβανο, την πιπερίτσα και μισό ποτηράκι νερό. Σκεπάζω το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το βάζω στον φούρνο να ψηθεί για 2 - 2½ ώρες.
Στις δύο ώρες το ελέγχω μήπως δεν έχει νερό. Αν δεν έχει βράσει το κρέας, θα προσθέσω λίγο νερό ακόμα.
Μόλις είναι έτοιμο, έχει βράσει και έχει πιει τα υγρά του, ξεσκεπάζω τη γάστρα και αφήνω το φαγητό να πάρει χρώμα ξεσκέπαστο.
Το σερβίρω στο γιορτινό τραπέζι στη γάστρα ή σε πιατέλα. Είναι πολύ εντυπωσιακό!